Hírek

Balatonboglári borvidék: a balatoni turizmus szíve és a borászati hagyományok központja

A Balatonboglári borvidék  a balatoni turizmus fellegvára, ahol a kockás terítős asztalon jól fogy a hal és hozzá a balatoni olaszrizling. Egy táj, ahol egykor Koppány vezér élt, egy borvidék, ahonnét a BB márka hódító útjára indult. Az országban itt termeltek legnagyobb mennyiségben szőlőszaporító anyagot és végeztek termesztési kísérletet. Egy borvidék, ahol a Balatonboglári Állami Gazdaság nemzetközi viszonylatban is elismert volt.

A Balaton déli partján mintegy 50 km hosszan fekszik a Balatonboglári borvidék, helyenként 20-25 km szélességben is benyúlva a parttól. A borvidék Somogy megye északi lankáin, Külső- és Belső-Somogy dombjain terül el, a Balaton déli partján Zamárditól Balatonföldváron, Balatonlellén keresztül Balatonberényig, dél felé Andocs és Tab vonaláig terjed. Az ország 65 ezer hektárnyi betelepített szőlőterületéből 3500 hektár tartozik a Balatonboglári borvidék igazgatásába.
A somogyi területeken, ahol már a római korban is termett szőlő, a magyarok honfoglalásával vehette kezdetét újból a szőlőtermesztés. Vélhetően Koppány vezér is birtokolt errefelé szőlőket, amiket aztán a bukása után István király a 996-ban alapított bencés apátságnak (ma: Pannonhalmi Főapátság) adományozott. Később Somogyvárra, az I. (később Szent) László alapította apátságba a dél-franciaországi Saint-Gillesből flamand szerzetesek érkeztek, akik egyik fő tevékenységüknek a borkészítést tartották.

Forrás: boraszportal.hu

A somogyi bortermelés fontosságát igazolja a tény, hogy a magyar vármegyék közül Somogy a 15. században elsőként kapott címert – II. Ulászló királytól –, amiben megtalálható a szőlő ábrázolása. A török idők utáni borászat egyik mérföldköve Mária Terézia rendelete, aki a jobbágyi szolgáltatások mellett a borkimérés jogát is szabályozta a Somogy vármegyei szőlőhegyekre vonatkozólag. A 19. század második felében a borkereskedelem terén is felgyorsult a fejlődés, elsősorban a jobbágyfelszabadításnak, a szőlődézsma eltörlésének és a vasút kiépülésének köszönhetően. A filoxéra aztán Somogy vármegyét sem kímélte, igaz, a laza szerkezetű talaj miatt itt kevesebb kárt okozott, ám a területcsökkenés így is jelentős volt.
A védekezéshez nagy mennyiségű szénkéneget (szén-diszulfidot) használtak, ami viszont az idevágó ipar fellendülését eredményezte. Szénkénegraktár épült Balatonszentgyörgyön, Balatonbogláron, Karádon és Kaposváron is. A második világháború után a megyére jellemző nagybirtokokat államosították, a szőlőbirtokosokat a szocialista típusú, közös művelésű és tulajdonú rendszerekbe kényszerítették, ez pedig ellehetetlenítette a minőségi termelést. 1956-ban megalakult a jól ismert BB, a Balatonboglári Állami Gazdaság, ami azóta is meghatározza a vidék bortermelési stratégiáját, az évek során az ország egyik legismertebb borászati cégévé vált. A rendszerváltás után újra megindult a termelés a magánbirtokokon, az utóbbi évtizedekben töretlen fejlődés tapasztalható.
Szénkéneg, más néven szén-diszulfid a széndioxid kénanalóg vegyülete. Erősen mérgező, illékony anyag és korlátlanul vegyül az alkohollal és kloroformmal.
A borvidék klímájára jelentős befolyást gyakorol a Balaton, így az országra jellemző kontinentális klímával együtt kiegyenlített időjárásról beszélhetünk. Az ősz elején jelentkező mediterrán anticiklonnak köszönhetően szüretkor hosszú, napsütéses nappalok a jellemzőek. Az éghajlat a szőlőtermesztésre nézve igen kedvező. Napfénnyel jól ellátott terület – évi 1950-2000 a napsütéses órák száma – , közepesen nagy hőösszeggel és 20-21 Celsius-fokos júliusi középhőmérséklettel, utóbbi a globális felmelegedés következtében növekedést mutat. Az évi átlagos csapadékmennyiség kedvező, 600-800 mm között változik.
A borvidék nagy kiterjedése ellenére földtani szempontból meglehetősen homogén. A szőlőskerteknek otthont adó dombok fő tömegét a miocén földtörténeti kor időszakában az ún.Pannon-beltóban leülepedett agyagos-homokos üledékek adják. A balatonboglári Kálváriahegy és a fonyódi Várhegy kialakításában egy-egy apró pliocén bazaltvulkán is részt vett. A negyedidőszakban vastag, szélfútta pleisztocén lösz fedte be a tavi üledékeket, ez ma az elsődleges talajképző kőzet. A szőlőültetvények a homokos lejtőlöszön, vályogtalajon, barna erdőtalajokon, barnaföldeken, helyenként homokon települnek.
A legjellemzőbb talajféleség, a közepesen kötött vályog domborzata mérsékelten tagolt. A dombokat folyóvízi kaviccsal kitöltött völgyek szabdalják, északon, a Balaton felől homokturzások, tőzeglápok határolják. A dél-balatoni szőlőhegyek déli lejtői általában lankásak, míg az északi oldal gyakran meredek leszakadásokat, löszfalakat mutat, ilyen például a Fonyódi-hegy. Az északi oldal nemcsak a kedvezőtlen sugárzási viszonyok, hanem a nagyfokú beépítettség miatt is alkalmatlan szőlőtermesztésre, a parti régióban pedig a talajviszonyok miatt nem jön szóba a szőlő telepítése.
A legjobb termőhelyek a parttól 5 km távolságra, a délies tájolású, alacsony lejtőszögű lankákon találhatók.
A Balatonboglári borvidék előbb hagyományosan vörös-, majd fehérbor termelő terület volt, majd a 20. század második felétől újra az egyre divatosabbá váló vörösbortermelés jelentősége nőtt. Ma vegyesen fehér- és vörösbort készítő tájról beszélhetünk.
Gyümölcsös, illatokban, aromákban gazdag, könnyű, karcsú fehérboraikat inkább lágy savak jellemzik, de a magas minőségi kategóriában hallatlanul elegáns, játékos savösszetétellel rendelkező fehérborokat is találunk.
A nagy koncentráció és termésredukció miatt kivételes ásványosságot fedezhetünk fel egy-két kiemelkedő termelő tételeiben. A fiatal, jó ivású, könnyű borok kategóriájában a lágy, közepes tannintartalmú vörösborok a jellemzők. Kialakult egy testesebb, tanninosabb, mindazonáltal elegáns vörösbor típus is, ami meleg évjáratokban nagyon jól hasznosítja a vidék kedvező hő- és fényviszonyait.
A Balaton déli partján – az északival ellentétben – jelentősebb a kékszőlővel ültetett területek aránya, a teljes termőterületből 30-35%-ot hasít ki a kékszőlő, ami a borvidéken jegyzett 35 szőlőfajtából kilencet jelent. A fajtaválaszték a Balatont körülölelő borvidékekhez képest széles és változatos. A fehérek között a jelenleg uralkodó szőlőfajták a chardonnay, az Irsai Olivér, a királyleányka, az olaszrizling és az ottonel muskotály. Kisebb mennyiségben a rizlingszilváni, a rajnai rizling, a tramini és a sauvignon blanc is szerepelnek a telepített szőlők között. A kékszőlők közül legtöbb a merlot és a pinot noir, de megtalálható itt a két cabernet, a kékfrankos, a syrah, a zweigelt és a portuguiser is.
Az itt termett borok jellege és minősége talán nagyobb mértékben függ a termesztésmódtól és a hozamoktól, mint más borvidékeken. Fehér- és vörösborban egyaránt találunk üde, könnyű, egynyári borokat szép savakkal és jó gyümölcsösséggel (pl. a királyleányka fajtából), ugyanakkor kifejezetten nehéz, fahordós érlelést is kívánó, magas alkoholtartalmú, koncentrált fehér- és vörösborok is előfordulnak. Az olaszrizling, a rajnai rizling, a tramini éppúgy adhat kiváló minőséget, mint a pinot noir vagy a cabernet fajták.
A borvidék 37 települést foglal magába, a 3500 hektárt nagyjából 2800 szőlősgazda műveli. Érdemes felkeresni a Dél-Balatoni Borút Egyesület minősített borászatait, és megkóstolni boraikat, amelyek a Somogyi-dombság barátságos lankáin termettek és magukban hordozzák a balatoni napfényt, a nyári balatoni pezsgést. Hiszen ha erre a borvidékre kalandozunk, akkor szinte mindenkinek a nyaralás, kirándulás jut az eszébe, fénylő víztükör, vitorlások, a szőlődombok zöld bársonya és balatoni bor a pohárban. Nem csoda, hogy a Dél-Balaton az ország talán legnagyobb tömegeket vonzó üdülőkörzete.
agrotrend.hu / Borászportál
Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Szakmai partner
Nyakas Farm
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés