Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Az EU vezetése mezőgazdaságra vonatkozó döntései a mindennapi kenyeret veszélyeztetik- heti hírösszefoglaló

Az állatjólét és a kertészet volt a fókuszban az elmúlt héten. Az ELTE kutatói összefoglalták, mivel enyhíthető az aszály az Alföldön. Hat ország agrárkamarája közösen figyelmeztette az Európai Unió döntéshozóit. Heti hírösszefoglaló.


Súlyos ára lehet a mostani enyhe időjárásnak

Jelentős károkat okozhat a hazai agráriumban, ha a mostani tavaszi időjárás után hirtelen újra ismét a fagyni kezd. Az éghajlatváltozásra azonban már Magyarországon is felkészültek a szakemberek.


Nagy István: Brüsszel nem kockáztathatja az élelmiszer-biztonságot

Brüsszel nem kockáztathatja az élelmiszer-biztonságot, az EU vezetésének vissza kell térnie a normalitáshoz, mert a mezőgazdaságra vonatkozó döntései a mindennapi kenyeret veszélyeztetik – hangoztatta az agrárminiszter hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.


Elrajtolnak az idei méhészeti támogatások

Újra beadható a méhcsaládonkénti “1000 forintos” és a méhészeti járművekre igényelhető de minimis támogatás.


12 magyar vállalkozás mutatkozik be a legnagyobb európai biotermékvásáron

Európa legnagyobb biotermékvására, a németországi Biofach 12 magyar vállalkozás számára biztosít bemutatkozási lehetőséget – közölte az Agrármarketing Centrum kedden az MTI-vel.


Kedvezőbbé válnak az anyajuh támogatás feltételei

Idén kedvezőbbé válnak a termeléshez kötött anyajuh támogatásának feltételei Magyarország KAP Stratégiai Tervének első módosításával. A két érdemi változásról már most, az egységes kérelem idei benyújtási időszakát és a kapcsolódó nemzeti jogszabályok megjelentését megelőzően fontos a gazdálkodók tájékoztatása.


Idén könnyítés várható a kötelező parlagoltatás szabályaiban

Magyarország és más uniós tagállamok hosszú hónapok óta vívott szakmai küzdelmei, valamint az európai gazdatüntetések segítették elérni azt az eredményt, hogy 2024-ben könnyítést kapnak a mezőgazdasági termelők Brüsszeltől a számukra leginkább fájó egyik előírás, a kötelező parlagoltatás új szabályainál.


Összefüggések vannak a két éve történt alföldi aszály mögött

Az ELTE kutatói összefoglalták, mitől volt annyira nehéz 2022 nyara az ország keleti részén: azt mondják, enyhíthetők az aszályos évek az Alföldön. Megdöbbentő ok lehetett a 2 évvel ezelőtti aszály, pontosabban az alföldi esőhiány mögött.


Kiemelt szerepe lehet az állattenyésztésnek a klímaválság megoldásában

Az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló „Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezésű csoport újabb kommunikációs anyagában Ermias Kebreab-bal, a UC Davis kaliforniai Agrár- és Környezettudományi Főiskola globális elkötelezettségért felelős dékánhelyettesével, a Világélelmezési Központ igazgatójával készített interjút tette közzé. A szakértői interjúban megvitatták, hogy az állattenyésztési ágazat hogyan járulhat hozzá a klímaválság mérsékléséhez, továbbá, hogy milyen éghajlatváltozás-mérséklési potenciál rejlik a szektorban, különös tekintettel a szarvasmarha ágazatra.


Hat ország agrárkamarája szólítja fel Brüsszelt, hogy ne lehetetlenítsék el a gazdákat!

A magyar Nemzeti Agrárgazdasági Kamara mellett további öt ország agrárkamarája határozottan figyelmezteti az Európai Unió döntéshozóit arra, hogy ne tegyék tönkre Európa agráriumát.


Valódi állatjólét rendezvénysorozat, az állatok jólétéért és a gazdák fejlődéséért

„Valódi állatjólét” címmel indít rendezvénysorozatot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, amelynek célja olyan ismereteket átadni a gazdálkodók számára, amelyek segítségével fejlődést érhetnek el ezen a téren. A rendezvénysorozat első állomásaként a haszonállatok szállítás közbeni jólétével kapcsolatban tehetnek szert újabb ismeretekre a résztvevők. Ezt követően pedig a gyakorlatban is megismerkedhetnek a legmodernebb állatjóléti fejlesztésekkel.


Integrációval újítható meg a kertészeti ágazat

A hatékony fejlődéshez és a kertészeti ágazat megújításához kikerülhetetlen az integráció. Ehhez pedig a pályázati lehetőségek hatékony kihasználása szükséges. Éppen ezért továbbra is fenntartjuk a kertészeti ágazat kiemelt támogatását, így a díszkertészek is számíthatnak fejlesztési forrásokra, amely részeként egy új, speciális támogatási forma is kialakításra kerül – jelentette be Nagy István agrárminiszter pénteken, Tapolcán, a Magyar Kertépítők Országos Szövetsége Szakmai Napján.


A támogatási feltételekben kedvező változásokra számíthatnak a gazdálkodók

A 2024-es pályázati menetrendről, a támogatási feltételek kedvező változásairól, az utóbbi években az agráriumot sújtó nehézségekre választ jelentő, a növénytermesztésben követhető alkalmazkodási stratégiákról is szólt Feldman Zsolt a Bácskai és Dunamelléki Mezőgazdasági Egyesület Egerben rendezett szakmai fórumán.

 

agrotrend.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'koikaam_mlb_menu' not found or invalid function name in /home/agrotre/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'koikaam_mlb_menu' not found or invalid function name in /home/agrotre/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324