Partnereink eseményei

Valódi állatjólét rendezvénysorozat, az állatok jólétéért és a gazdák fejlődéséért

„Valódi állatjólét” címmel indít rendezvénysorozatot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, amelynek célja olyan ismereteket átadni a gazdálkodók számára, amelyek segítségével fejlődést érhetnek el ezen a téren. A rendezvénysorozat első állomásaként a haszonállatok szállítás közbeni jólétével kapcsolatban tehetnek szert újabb ismeretekre a résztvevők. Ezt követően pedig a gyakorlatban is megismerkedhetnek a legmodernebb állatjóléti fejlesztésekkel.

Forrás: pixino.com

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) számos eszközzel támogatja az állatjóléti célok megvalósítását: javaslatokkal él a részletes szabályozás, a támogatások, illetve más ösztönző rendszerek kapcsán, emellett információátadással, ismeretbővítő előadásokkal és kiadványokkal is segíti a termékpálya szereplőit. A NAK elkötelezett a haszonállatok magas szintű állatjóléte és az állattartók segítése, támogatása mellett.

A valódi állatjólét biztosításához nem elegendő csak szeretni az állatokat, ismerni kell azok viselkedését, igényeiket, szokásaikat, betegségeiket, hogy megfelelően tudjunk róluk gondoskodni. Mindezekkel összhangban kell a tartási, szállítási körülményeiket kialakítani. Ugyanakkor nem elegendő csak az eddigi ismeretekre és szabályokra alapozni, folyamatosan fejleszteni kell a tudásunkat az állatjólét kérdésével kapcsolatban.

Ennek érdekében a NAK „Valódi állatjólét” címmel indít rendezvénysorozatot, melynek első állomásaként 2024. február 29-én, a haszonállatok szállítás közbeni jólétével kapcsolatban szerezhetnek újabb ismereteket az online esemény résztvevői.

Az állatok szállítására vonatkozó uniós jogszabályok közel 50 éves múltra tekintenek vissza, az utolsó jelentős átalakításra 2004-ben, közel 20 évvel ezelőtt került sor. Az EU Bizottság 2023. december 7-én mutatta be az állatok szállítás közbeni jólétére vonatkozó uniós szabályok eddigi legnagyobb reformjára tett javaslatait.

A február 29-i online esemény résztvevői részletes betekintést kaphatnak az Európai Bizottság által előterjesztett javaslatokba, azok más szabályozásokkal való összefüggéseibe. A meghívott ágazati szakértők elemzik az új előírások megvalósítási lehetőségeit és várható eredményeit, következményeit. Az eseményt Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Elnöke nyitja meg, majd Dr. Nemes Imre, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elnöke köszönti az egybegyűlteket. Az online konferencia résztvevői ezt követően előadást hallhatnak a Nébih meghívott szakemberétől a hazai állatjóléti szabályozásról és a hatósági ellenőrzésről, különös tekintettel az állatok szállítás közbeni védelmére, míg az agrárminisztérium szakembere a haszonállatok szállításhoz kapcsolódó jelenlegi és jövőbeli állatjóléti követelményeiről, illetve az EB által előterjesztett javaslattal kapcsolatos hivatalos hazai álláspontról számol be. A szakmai előadásokat követően kerekasztal beszélgetésre kerül sor a jelenlegi követelményeknek való megfelelés nehézségeiről, valamint arról, hogy hogyan érintik az egyes állattartó ágazatokat az új szabályok.

A rendezvénysorozat második állomásaként 2024. március 12-én a NAK Dunaharaszti Oktatóközpontjában az érdeklődőknek lehetőségük nyílik a legmodernebb állatjóléti fejlesztésekkel foglalkozó technikai cégekkel való találkozásra.

Tartsanak velünk, valósítsunk meg magas szintű állatjólétet Magyarországon úgy, hogy a gazdák jóléte se merüljön feledésbe! A rendezvénysorozat ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Az első, február 29-i online eseményére ezen a linken lehet jelentkezni.

agrotrend.hu / NAK

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés