Hírek

65 éve bocsátották fel az első meteorológiai műholdat

Az első meteorológiai műhold, a Vanguard–2 1959. február 17-én állt pályára. A felhőtakaró megfigyelését végezte volna, de rossz forgástengelye miatt kevés használható információval szolgált.

Az első sikeres műhold a TIROS–1 1960. április 1-jén indult. 78 napig végzett méréseket, előkészítve a későbbi sikeres Nimbus-programot.

A meteorológiai műhold a műholdak az a típusa, melynek célja egy égitest időjárásának és éghajlatának figyelése. Pályájuk lehet poláris, mellyel minden 12 órában az égitest felszínének ugyanazt a részét látják, vagy geostacionárius, amelyen az egyenlítő felett az égitest forgási sebességével szinkronban mozog.

Egy meteorológiai műhold, az amerikai GOES–8. Forrás: Wikipedia

A Föld esetében a felhőkön és felhőrendszereken kívül figyelik a városok fényszennyezéseit, a környezetváltozást, tüzeket, aurórát, homok- és porviharokat, hó- és jégtakarót, óceáni áramlatokat és más környezeti folyamatokat.

A műholdak képei segítettek többek közt a Mount Saint Helens vulkáni hamujának vagy az Etna aktivitásának megfigyelésében. A méréseket az elektromágneses spektrum különböző hullámhosszain, főleg látható és infravörös hullámhosszon végzik.

agrotrend.hu / Wikipedia

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés