Hírek

Általános vita az Agrárkamaráról

Az agrárkamarát érintő törvénymódosítás általános vitájára került sor az Országgyűlés ülésén szerdán este.

Az agrárkamara elnöke pontosítaná a testület szabályait

Az elmúlt másfél év tapasztalatai alapján több ponton javasolja átírni a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamaráról szóló törvényt Győrffy Balázs, a kamara elnöke, fideszes országgyűlési képviselő és frakciótársa, Jakab István.
A szerda esti órákban előterjesztőként Győrffy Balázs ismertette az erről szóló indítványt, amely szerinte nem jelent alapvető irányváltást az agrárkamara életében, helyette olyan javításokat, pontosításokat tartalmaz, amelyek könnyebbé teszik a kamara és a tagság életét.

   
Földművelésügyi államtitkár: a kormány nem támogatja az előterjesztést

Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára felszólalása elején felrótta az előterjesztőknek, hogy nem vették figyelembe a kormány észrevételeit, ezért az előterjesztést jelenlegi formájában nem támogatják. A kabinet képviselője hosszan sorolta a módosítás szerinte hibás, illetve értelmezhetetlen rendelkezéseit, köztük azt a javaslatot, amellyel szerinte kettős tagság jöhetne létre a kamarában. Az államtitkár felszólalása végén reményének adott hangot, hogy a kormány és a kamara megállapodásra tud majd jutni a vitatott kérdésekben.
    
Képviselői felszólalások

Dankó Béla, a Fidesz vezérszónoka szerint a javaslat egyszerűbbé kívánja tenni az agrárkamara működését. Példaként említette azt az indítványt, amellyel lehetővé válik a tagság szüneteltetése. A kormánypárti képviselő megjegyezte, abban bízik, hogy a megfelelő módosítások után a kormány is támogatja majd az előterjesztést.
Legény Zsolt, az MSZP vezérszónoka politikamentes érdekképviselet létrehozását sürgette, kifejtve: az agrárkamara, illetve a Magosz vezetői fideszes képviselők, tisztségviselők. Szólt arról is, hogy a megyei szervezetek a fel nem állt földbizottságok feladatait látják el, a „földmutyi kiszolgálói”. Leszögezte: csak olyan módosítást tudnak elfogadni, ami garantálja a politikamentes érdekképviseletet a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban.
Magyar Zoltán, a Jobbik vezérszónoka szerint a kamarák átalakítása nem azt eredményezte, amit vártak, nem hoztak napi segítséget az érintetteknek és kihagyták őket a döntéshozatalból. Szintén megkérdőjelezte a szervezet függetlenségét, a kötelező tagságról szólva pedig azt mondta: nem ítéli el, de joggal várható érte szolgáltatás.
Az LMP vezérszónoka, Sallai R. Benedek szerint a javasolt változtatások elsősorban az agrárkamara szervezetét erősítenék, ehelyett pedig inkább olyan, a kamarai tagok gazdálkodását segítő intézkedésekre lenne szükség, mint például az állattartók adminisztrációs terheinek csökkentése.
Győrffy Balázs zárszavában úgy fogalmazott, a kormány és a kamara nem fog összeveszni az előterjesztésen, hiszen biztos benne, hogy mindkét félnek elfogadható módosító javaslatok születnek majd.

Forrás:MTI
 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés