Hírek
Nébih: szakszerű takarmányozással csökkenthető az aflatoxinveszély
Szakszerű takarmányozással csökkenthető a tejben a határértéket meghaladó aflatoxin miatti veszélyeztetettség – közölte legfrissebb tájékoztatójában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal(Nébih).
A közlemény szerint a biztonságos, határérték alatti aflatoxint tartalmazó tej termelésének feltétele a helyes takarmányozási gyakorlat. Javasolják a lehető legalacsonyabb szennyezettségű alapanyagokból összeállított takarmányok használatát; a szemes kukorica rostálását és az úgynevezett toxinkötők – vagyis a szennyezőanyagot megkötő szerek – alkalmazását.
A Nébih ismerteti: a múlt év extrém meleg és aszályos időjárása és egyes növényvédelmi problémák (például rovarfertőzés) együttes hatására a belföldi termesztésű kukoricában megjelent szennyezésként a penészgombák által termelt aflatoxin. A szennyezett takarmány etetésével a tejben az aflatoxin egy napon belül megjelenik, a szennyezett takarmány etetésének elhagyásával ugyanakkor 2-3 napon belül eltűnik.
Az aflatoxinszennyezés lehetséges belföldi forrásai a szemes kukorica, a kukorica feldolgozás melléktermékei (CGF, DDGS), az ezekből készült takarmánykeverékek (tápok) és csekélyebb mértékben a tömegtakarmányok (széna, szilázs).
A tej aflatoxinszennyezettsége megelőzésének legfontosabb eszköze a lehető legalacsonyabb szennyezettségű alapanyagokból összeállított takarmányok felhasználása. A takarmányok toxintartalmának ismeretében ugyanis a tehenek takarmányadagját össze lehet úgy állítani, hogy a bevitt aflatoxinszennyezés minimális legyen. Nagyon fontos továbbá az állatok megfelelő bendőemésztésének fenntartása, amely szintén a helyes takarmányozási gyakorlat alkalmazását feltételezi.
Ha a fő elvek betartása ellenére a tejben határérték feletti lesz az aflatoxin mennyisége, a legelső szükséges intézkedés a takarmányok (különösen a szemes takarmányok) azonnali lecserélése bevizsgált, határérték alatti toxintartalmú takarmányra – húzza alá a közlemény.
Forrás: MTI