Hírek

Egymillióra növelnék a sertésállományt

Öt év alatt megduplázná a dél-dunántúli régió jelenleg évi 500 ezer darabos sertés-előállítását a Dél-dunántúli Regionális Sertés Programot kidolgozó, tíztagú konzorcium − mondta Tossenberger János, a Kaposvári Egyetem Állattenyésztési Karának tanszékvezetője.


    Mindehhez komplex és költséghatékony tenyésztési, termelési, takarmányozási integrációs és finanszírozási programot dolgozna ki jövő áprilisig a konzorcium és akkortól már indulhatna is a tenyésztési program. Az alapítók között az egyetem mellett sertéstenyésztők, termeltető szövetkezet, takarmánygyártók, tartástechnológiai vállalkozások és az előállított élő sertés felvásárlását garantáló Kométa 99 Zrt. található, de a későbbiekben is nyitott lesz bármely csatlakozó előtt.

    A még formálódó tervek szerint nemcsak a nagyobb sertéstelepek csatlakozására számítanak, hanem a kisebb termelőkre is − a minimális méret az 50 hízós telep lenne. A programban részt vevő tenyésztők egy üzleti csomagot kapnának, ami modulrendszerben bővíthető sertéshizlaldák kialakításához tartalmazna engedélyes tervdokumentációt, a hízóalapanyagot és a takarmányt pedig integrátorok biztosítanák. A megfelelő minőség előállítása érdekében folyamatos tartástechnológiai és egyéb szaktanácsadási szolgáltatást biztosítana a konzorcium.

Forrás: Napi Gazdaság

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés