Hírek

Agrárminiszter: tudatos fogyasztói döntések szükségesek a gazdaság erősítéséhez

A színvonalas tapasztalatszerzésre alapuló gyakorlati oktatás érdekében az Agrárminisztérium támogatásával huszonnégy, a tárca fenntartásában lévő szakintézmény 1-1 erőgépet szerezhet be az idei tanévben – jelentette ki Nagy István agrárminiszter, az Agrárszakképző iskolák országos tanévnyitóján, Szekszárdon.

Az agrár- és élelmiszergazdaság jövőjének alappillére az agrárszakképző iskolákban rejlik –  A színvonalas tapasztalatszerzésre alapuló gyakorlati oktatás érdekében az Agrárminisztérium támogatásával huszonnégy, a tárca fenntartásában lévő szakintézmény 1-1 erőgépet szerezhet be az idei tanévben – jelentette ki Nagy István agrárminiszter, az Agrárszakképző iskolák országos tanévnyitóján, Szekszárdon.

Már 35 ezer vállalkozásnak segített az Agrárminisztérium – Több mint 35 ezer gazdaság vagy vállalkozás nyújtott be a koronavírus negatív gazdasági hatásait mérséklő támogatásra igényt nyáron – mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára hétfő reggel az M1 csatornán.

Herczegh András, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány ügyvezető igazgatója

Komoly kihívások az agráriumban – Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) készfizető kezesség nyújtásával segíti a mikro-, kis- és közepes vállalkozók hitelfelvételét. A garancia szerepét jól mutatja a megnövekedett hitelállomány: az elmúlt tíz év alatt 96 milliárd forintról 359 milliárd forintra nőtt a fennálló kezességgel biztosított összeg. Az agrárium helyzetéről, kihívásairól és a kedvezményes finanszírozási lehetőségekről Herczegh András ügyvezető igazgatóval beszélgettünk.

A Villányi borvidéken már javában zajlik a szüret – A gazdák egy része a napokban megkezdheti a környék jellegzetes kékszőlőfajtáinak szüretelését a Villányi borvidék mintegy 2500 hektáros szőlőtermő területén.

Kiváló lehet az idei szőlőtermés – Közepes mennyiségű termésre számít az idén Frittmann János, a Kunsági borvidék elnöke. A soltvadkerti borász szerint a szőlő minősége azonban kiváló lehet, feltéve, hogy a következő hetek időjárása ezt elősegíti.

Fotó: pixabay.com

Már hivatalosan működik két öntözési közösség is – Már két öntözési közösséget ismert el az agrárpolitikáért felelős miniszter, mindkettő az Alföld területén működik. A NAK továbbra is információs segítséget nyújt az ilyen társaságok létrehozásához.

EURALIS Semences és CAUSSADE SEMENCES Csoport: a LIDEA cég születése és első napja, a két vállalat egyesülésének véglegesítése – Az EURALIS Semences és a CAUSSADE SEMENCES Group egyesülése 2020. szeptember 1-ével lép hatályba. Ennek a fúziónak az eredményeként létrejött a Lidea vállalat. Ezzel az egyesüléssel a vállalat bekerült a 10 legnagyobb, globális szerepet betöltő vetőmaggal foglalkozó vállalatok közé és célja, hogy vezető pozíciót érjen el bizonyos növényi kultúrákban, a tágabb értelemben vett Európa területén.

Szeptember közepéig kell befizetni a kárenyhítési hozzájárulást! – A kárenyhítési hozzájárulás megfizetésének határideje 2020. szeptember 15. A megfizetés kötelező, mulasztás esetén adók módjára behajtandó köztartozásnak minősül.

Éledezik lassan a baromfiágazat – Lassan éledezik a hazai baromfiágazat, a madárinfluenza utóhatásai is eltűnnek, a termelés visszaállítását azonban egyelőre számos bizonytalanság övezi. A koronavírus-járvány átalakította a fogyasztás szerkezetét, ráadásul azt sem lehet előre tudni, milyen hazai, illetve nemzetközi intézkedések válnak szükségessé a közeljövőben a betegség terjedésének megfékezése érdekében.

A Marton Genetics kiemelkedő innovációkat mutatott be a kukorica fajtabemutató előrendezvényén – Martonvásárhelyen került sor a Marton Genetics sajtótájékoztatójára, ahol a kukoricában elért példaértékű eredményeikről is többek között szó esett az Agrárkutatási Intézettel karöltve, amelyek a jövőben is hozzá segítik a magyar agráriumot a sikeres működéshez.

Fotó: Agrárminisztérium

Agrárminiszter: tudatos fogyasztói döntések szükségesek a gazdaság erősítéséhez – A tudatos fogyasztói döntések, a hazai termékek vásárlása azon túl, hogy a gazdaságot erősítik és védik, sok ezer család megélhetését is biztosítják – mondta Nagy István agrárminiszter sajtótájékoztatón, amelyet a Válaszd a hazait! kampány részeként zajló üzletbejárást megelőzően tartottak csütörtökön a Corvin áruházi CBA Prímában, Budapesten.

Növeli a hazai zöldség-gyümölcskínálatot az új kertészeti beruházásokat segítő pályázat –  Az egész évben folyamatos, biztonságos primőrkínálat biztosítása érdekében a kertészeti ágazat az eddigi támogatások mellett 30 milliárd forintos keretösszegű további fejlesztési forrásra számíthat – jelentette be az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára Szentesen, a IX. Magyar Paprika Napja szakmai rendezvényen.

Agro7 – A hét agrárhírei – Az élelmiszergazdaság alappillérei az agrár szakképző iskolákban rejlenek. Lezárult a Magyarország Legszebb Birtoka közönségszavazása, amelyet a Nyakas Farm tudhat magáénak és az ősz is beköszönt. A hét agrárhírei pár percben.

agrotrend.hu

 

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés