Hírek

Vetőmagok és növényvédő szerek forgalmazásával bővíti kínálatát a Nitrogénművek, később a géppiacra is belépnének

Vetőmagok és növényvédő szerek forgalmazásával bővíti kínálatát a júliusban induló mezőgazdasági évben a Nitrogénművek, amely terménykereskedelembe is fog, és megjelenne az agrárgépek piacán is.

Az idén, jövőre és 2016-ban együtt 300 millió eurónyi beruházást ad át. Komplex mezőgazdasági input értékesítésbe fog a Nitrogénművekhez tartozó, eddig csak műtrágyát forgalmazó Genezis Partnerhálózat a júliusban induló mezőgazdasági évben. Első lépésben a hazai piacon ismert vetőmagokat és növényvédőszereket kínál, később megjelenik a saját előállítású hibridekkel és a saját gyártású növényvédőszerekkel is. Az idénynek megfelelően a repcespecifikus csomaggal indít, majd választékát kibővíti az összes fontos növényi kultúráéra. A kalászosokban kiemelten nagy fantáziát lát. Később a mezőgazdasági géppiacra is belépnének. Kibővített, komplex áru- és szolgáltatáscsomagját a Genezis Partnerhálózat az általa három éve létrehozott 500-ak Klubja nevű, szakmai kísérleti programjában is tesztelné. A programban a gazdák a földjük egyik felén az addigi, saját üzemi technológiájukat használták, a másikon pedig a Genezisét. Bebizonyosodott, hogy az utóbbi technológiát használó területek közel egészén jelentősen megnőtt a hozam, a gazdák pedig többletprofitra tettek szert. A most kibővítendő kísérleti programba a társaság további 100 gazdát is bevonna.

A fenti tervekről Suba Péter kereskedelmi vezérigazgató-helyettes tájékoztatta a Világgazdaságot, akitől megtudtuk, hogy mindez csak a kezdet: a Nitrogénművek a közeljövőben belépne a mezőgazdasági gépek piacára, nemrég pedig létrehozta a terménykereskedő üzletágát is. Két éven belül 20-25 százalékos részesedést szeretne a vetőmagok, a növényvédőszerek piacán, markáns szereplő lenne a terménykereskedelemben is, megtartva, vagy növelve a ma 74 százalékos piacvezető szerepét a hazai műtrágyapiacon. A társaság hamarosan kiépít egy száz darab kamionból álló flottát, míg a csomagolt, kisebb kiszerelésű áruját profi, logisztikai szolgáltatókkal fogja fuvaroztatni.

A növekedést hatalmas pétfürdői beruházások alapozzák meg. Az idén összesen 26 millió eurónyi projekt zárul le, tudtuk meg Szilágyi János műszaki igazgatótól. Az ammónium-nitrát oldat gyártó kapacitás napi 1500 tonnával nő, az új dolomitőrlő üzemé napi 480, a salétromsav üzem pedig napi 300 tonnával, és átalakul a pétisó üzem technológiája. A jövőre elkészülő létesítmények további 70-80 millió euróba kerülnek. Ezek egyikéből napi 2000 tonna pétisó, vagy 1550 tonna ammónium-nitrát granulátum kerülhet ki.

A társaság áramtermelésre fogja hasznosítani az üzemekben keletkező gőzt, az ammónia előállítását pedig napi 1200 tonnáról napi 1300 tonnára emeli. Épít egy 150 ezer tonna áru befogadására képes, légkondicionált raktárat és hozzá egy új műtrágya csomagolót. A 2016-os, mintegy 200 millió eurós csomag részeként épül egy új savüzem, az ammóniagyártás napi 1650 tonnára nő, lesz egy újabb ammónium-nitrát oldat előállító üzem (napi 1500 tonnás kapacitással) és egy napi mintegy 500 tonna kapacitású dolomitőrlő üzem.

Forrás: vg.hu/B.Horváth Lilla

Fotó: VG grafika

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés