Hírek

Van esély a cukorkvóta-kivezetés halasztására

Jó esély van arra, hogy 2014−2015 helyett 2020-ban szűnjön meg az Európai Unióban a cukorkvóta − mondta Czerván György mezőgazdaságért felelős államtitkár egy pénteki fórumon.


Magyarországon kívül nyolc tagállam − a finn, a francia, a görög, a lengyel, a lett, a portugál, a román és a svéd − álláspontja szerint kell későbbre tenni az időpontot, így nagyobb eséllyel készülhetnének fel a termelők a szabadpiaci viszonyokra, ezen belül a nádcukorral szembeni versenyre. "Egyelőre egyedül vagyunk" azzal a véleménnyel, hogy addig is engedni kellene azon államokban a termelés növelését, ahol az nem fedezi az önellátást − tette hozzá Czerván.

Az államtitkár elmondta, a hektáronként 60 tonnás magyarországi cukorrépatermés jó, de a belőle kinyert 9,6 tonna cukor az uniós átlag alatt marad. Ráadásul másfélszer ekkora átlagra volna szükség, hogy versenyezni lehessen a nádcukorral. A naponta 8-8,5 ezer tonna répa feldolgozására képes kaposvári gyár a hazai fogyasztás harmadát állítja elő, miközben egy 10 ezer tonnát feldolgozni képes üzem felépítése mintegy 80 milliárd forintba kerülne Czerván szerint.

Forrás: Napi Gazdaság

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés