Hírek

Szalmabála-tároló épült a pécsi erőműnél

A napokban elkészült a pécsi erőmű szalmabála-tárolója a Pannonpower Holding (PH) Zrt. új, 24 milliárd forintos biomassza-beruházásának részeként.

A 15 méter magas, 5,5 ezer négyzetméter alapterületű, három és fél napra elegendő tüzelőanyag tárolására alkalmas csarnokot várhatóan augusztusban töltik fel először, de már július végén készen áll a bálázott lágy szárú mezőgazdasági melléktermékek fogadására. A tárolót intelligens logisztikai rendszer szolgálja ki, a gépek soronként egyszerre emelik meg az erőműbe érkező bálákat, s azonnal megmérik tömegüket és nedvességtartalmukat. Ezután a 21 méter fesztávolságú daruk a kazánt ellátó szállítószalagra vagy a csarnokba helyezik azokat − az aktuális tüzelőanyag-igénytől függően.

A jelenlegi, 50 megawatt teljesítményű, fatüzelésű mellett épülő 35 megawattos blokk a legnagyobb szalmatüzelésű berendezés lesz Magyarországon, Pécs pedig az ország első olyan városa, ahol a távfűtéshez szükséges hőenergiát szinte kizárólag biomasszából állítják elő. A blokk évi 200 gigawattóra villamos energiát is termel, mintegy 100 ezer ember áramszükségletét fedezve. Az évente 240 ezer tonna lágy szárú bálázott mezőgazdasági mellékterméket, főként szalmát, kisebb részben energianádat felhasználó blokk várhatón 150 embernek ad munkát.

Forrás: Napi Gazdaság

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés