Hírek

Semmit nem kaptak a pénzükért, ezért nem akarnak fizetni a gazdák

1800 földtulajdonos kapott többéves hátraléka miatt fizetési felszólítást a Mátraaljai Vízgazdálkodási és Talajvédelmi Társulattól.

A határban található csatornák, árkok, vízelvezető rendszerek karbantartását végző szervezet azt állítja, képtelen ellátni feladatait, annyi a nem fizető. Az adósok viszont azt mondják, semmit nem kaptak a pénzükért, ezért nem hajlandók fizetni. A felek ugyan nem vitatják egymás érveit, ám az egyik fél szerint kötelező fizetni, a másik szerint pedig nem.

Illusztráció: Sóki Tamás – MTI

Többen is a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Heves Megyei Igazgatóságához fordultak, mert felszólítást kaptak a Mátraaljai Vízgazdálkodási és Talajvédelmi Társulattól, hogy fizessék be az érdekeltségi hozzájárulást. A be nem fizetett hozzájárulásokról először 2013 májusában küldtek ki levelet, majd egy behajtó céget bíztak meg a feladattal. A gazdákat végrehajtással fenyegetik, és több évre visszamenőleg kérik a 2008-2010 közötti érdekeltségi hozzájárulás befizetését.

Jogszabály rendelkezik a hozzájárulásról, amelyet előlegként kell befizetniük a gazdáknak, mértékét pedig a tagság határozza meg, ez hektáronként körülbelül 410 forint. Legalább 1800-an tartoznak tízmilliós keretben, ez közel fele a befizetendő összegnek. A társulatnak számszerűen 81, összesen 848 kilométer hosszú vízfolyást kellene karbantartania.

Székely Zoltán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Heves megyei elnöke szerint a követelés akkor lenne jogos, ha a mezőgazdaságilag művelt területeken a társulás rendszeresen takarította volna a patakokat és az árkokat. Hozzátette: a Mátraalján nagy belvizes területek vannak, s az ott gazdálkodók csak a befizetendő számlát látták, az elvégzett munkát nem. Született ugyan egy törvénymódosítás, amely szabályozza a víztársulatok működését, a kivetett járulék azonban egy korábbi időszakra vonatkozik.

hirado.hu

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés