Hírek

Rászorulhatnak a hitelfelvételre az agrárvállalkozások

Az aszály miatti gyengébb hozamok, illetve a terményárak emelkedése miatt a nehéz helyzetbe kerülő agrárvállalkozások − elsősorban pedig az állattartók −, illetve a meghirdetett pályázati lehetőségekkel élni kívánó cégek részéről várhatóan megnő a kereslet a banki finanszírozási lehetőségek, hitelek iránt az év második felében − válaszolták a megkérdezett pénzintézetek.

Tapasztalataink alapján a válság hatására az állattartással fogalkozó vállalkozások száma jelentősen csökkent, az ügyfélkörünkbe tartozó gazdaságoknál jellemzően az állattartás inkább veszteséget termel, melyet a növénytermesztés valamelyest kompenzál − tájékoztatta a Napi Gazdaságot az MKB Bank.

Tömeges hitelátütemezési kérelmekre nem számítanak, sokkal inkább arra, hogy azon ügyfelek, akik még nem kérték a támogatás előfinanszírozását vagy nem vettek igénybe hitelt, talán most újragondolják. Az eddigi tapasztalatok szerint főleg a gyors megoldások, a lízing és a mezőgazdasági faktoringállomány növekedése várható. Épp a magas terményárak miatt nem számítanak a korábbi éveknél jelentősebb közraktári hiteligényre sem. A bank szerint a felhasználók − malmok, takarmánykeverők, állattartók − többnyire két-három havi készleteket vásárolnak hosszabb fizetési határidővel a kereskedőktől. A kereskedők pedig bankok által nyújtott forgóeszközhitelekből finanszírozzák a terményfelvásárlásokat a vevői szerződések teljesítéséhez.

A magas takarmányárak legérzékenyebben azokat az állattenyésztőket érintik, akik nem, vagy csak az állatok takarmányozása végett foglalkoznak növénytermesztéssel, és az aszály miatt az átlagosnál alacsonyabb termésátlagot értek el. A takarmánykiegészítés nagyon költséges lehet, amit nem vagy csak részben tudnak érvényesíteni a húsfeldolgozók és végső soron a fogyasztók felé − mondta Tresó István, a K&H agrárüzletága fejlesztési főosztályának vezetője. Szerinte mind a közraktározás, mind a termény- és forgóeszköz-finanszírozási konstrukciók iránti kereslet nőni fog, bár a meglévő ügyfelek elsősorban inkább a már meglévő éves hitelkeretük terhére próbálják majd megoldani a gondokat.

A bank felmérése szerint ügyfeleiknek jellemzően rendelkezésre áll még fel nem használt rész a hitelkeretükből, bár elég széles skálán mozog az egymillió és az egymilliárd forint közötti sávban. Az idén nem változott érdemben a 2011-eshez képest a bank által megítélt éves hitelkeretek mértéke: a 100 millió és 4 milliárd forint közötti sávban szóródik az egyedileg jóváhagyott összeg. Egyelőre nem tapasztaltak sem hitelkeret-növelési, sem hitelátütemezési kérelmet. Probléma esetén egyébként a cég teherviselő képességéig tudnak újabb hiteleket nyújtani és elvben tőketörlesztési haladékról szóló megállapodásra is van lehetőség. Ha ezt a határt elérte a vállalkozás, akkor már csak speciális eljárás keretében lehet az átstrukturálásról gondolkodni − tette hozzá Tresó István.

A mezőgazdasági vállalkozások az év első öt hónapjában inkább betétesi pozícióban voltak, de a betakarítás közeledtével júniusban már erősen növekedett a hitelfelvétel, ami várhatóan a következő egy-másfél évben is megmarad − tájékoztatta lapunkat az OTP Bank. Tapasztalataik szerint az agrárcégek elsősorban a rövid lejáratú, egy hónapos betéteket kedvelik, mivel ezt könnyen mozgatható, likvid pénzeszközként kezelik, és nem hosszú távú befektetésként.

A hitelkereslet élénkülésében az állattartók gondjai mellett a termelési lánc elején lévő cégek pénzügyi helyzetét befolyásoló fordított áfa bevezetése is szerepet játszhat. Likviditási gondot okozhat, mivel e vállalkozásoknak az input anyagokért az áfával növelt árat kell megfizetniük, miközben a megtermelt árut nettó áron értékesítik, és így áfa-visszaigénylő pozícióba kerülnek.

Szintén élénkíthetik a hiteligényt a már megítélt, illetve a nemrég megnyitott pályázatokon − állattartó telepek korszerűsítése, élelmiszer-ipari fejlesztések − elérhető támogatásokból megvalósuló beruházások. A beruházási kedv növelése érdekében júliusban elindították az OTP Európa Vállalati Beruházási Hitelprogramot. Eddig még nem tapasztaltak hitelátütemezési kérelmet, de gond esetén egyedi megoldást keresnek az ügyfél és a bank lehetőségei alapján.

A saját forrású hitel kiváltása egy államilag kamattámogatott konstrukcióval erősen korlátozott, hiszen az nem az OTP finanszírozási szándékain múlik, hanem azon, hogy a hatályos MFB-konstrukciók hitelcéljai között szerepel-e ez a lehetőség − válaszolta a Napi Gazdaság felvetésére a pénzintézet. Jelenleg egyedül az MFB Agrár Forgóeszköz Vis Maior Hitelprogramban van lehetőség saját forrású banki hitelt kiváltani támogatott konstrukcióval.

Forrás: Napi Gazdaság

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés