Hírek

Öngondoskodásra ösztönöz a kockázatkezelési törvény

A jelenleginél stabilabb, átláthatóbb, önfenntartó és öngondoskodásra ösztönző rendszert épít ki a január elsején életbe lépő új kockázatkezelési rendszerről szóló törvény, amely megjelent a Magyar Közlönyben – hívta fel a figyelmet a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).


Az új rendszer célja, hogy a növénytermesztési és a kertészeti termelést érintő időjárási eredetű kockázatokat megossza a termékpálya szereplői között – közölte a szaktárca. Hozzátette: a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló új jogszabály egységes rendszerbe szerkesztve tartalmazza a földtörvény, az agrárpiaci rendtartásról szóló törvény és a Polgári törvénykönyv (Ptk.) ide vonatkozó rendelkezéseit.

A részletekről szólva kiemelte, hogy az új rendszer két pilléren nyugszik: a kibővített kárenyhítési rendszeren és egy díjtámogatással segített piaci biztosítási konstrukción. Utóbbi azoknak a termelőknek áll a rendelkezésére, akik a központi kárenyhítési alap nyújtotta védelemnél nagyobb mértékben kívánják kezelni az időjárási jelenségekből adódó termelési kockázataikat.

A szaktárca szerint a két pillér együttes működésével az eddiginél jóval több termelő, a jelenleginél jóval nagyobb védettséget élvezhet a kedvezőtlen időjárási jelenségekkel szemben.

A közleményben a VM kiemeli, hogy az agrárszférában működő üzleti biztosítókkal együtt olyan speciális biztosítási termékeket dolgoztak ki, amelyek eddig nem léteztek Magyarországon. A termelők az így kialakított biztosításokat az üzleti biztosítókkal köthetik meg, annak díjaihoz pedig legfeljebb 65 százalékos, európai uniós és hazai költségvetési forrásokat is tartalmazó támogatást vehetnek igénybe.

Újdonság, hogy a támogatott biztosítási csomag az aszály, a tavaszi fagy, a felhőszakadás és az árvíz károkozásainak ellentételezésére is kiterjed – húzta alá a VM.

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés