Hírek

Nőhet az agrár-szakoktatási intézmények támogatása

A Vidékfejlesztési Minisztérium igazgatási kiadásainak forrását 99,7 millió forinttal, a mezőgazdasági középfokú szakoktatási intézmények előirányzatát 295,3 millió forinttal, az agrárkutató intézetekét 120 millió forinttal növelné Babák Mihály fideszes képviselő a jövő évi költségvetéshez benyújtott kapcsolódó módosító indítványában.

Az Országgyűlés honlapján olvasható javaslat indoklásában Babák Mihály arra hívja fel a figyelmet, hogy a mezőgazdaság és az általa előállított termékek egyre fontosabb és keresettebb stratégiai erőforrássá válnak, ezért a mezőgazdaságban és élelmiszeriparban munkát vállalni készülők szakmai felkészültségének erősítése kiemelt társadalmi és gazdasági érdek. Ehhez hosszú távon különösen elengedhetetlen a stabil és színvonalas oktatási háttér megteremtése – indokolja a mezőgazdasági középfokú szakoktatás intézményei cím növelését a képviselő.
    
Emlékeztet arra is, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium által fenntartott kutatóintézetek működtetését biztosító "Agrárkutató intézetek" cím támogatási összege 2005 után folyamatosan, több mint 50 százalékkal (1 milliárd forinttal) csökkent. Ezzel egyre inkább felszámolódik az agrárum különösen fontos bázisát adó agrárszakmai háttér. A jelenlegi támogatási intenzitás és a kutatási célú pályázatok csökkenő tendenciája mellett számolni kell a kutatóintézetek alapfeladatai között megfogalmazott K+F feladatok intenzitásának csökkenésével, esetleges felszámolásával – véli a politikus.
    
A jövő évi költségvetési törvényjavaslat előirányzatában 1,36 milliárd forint támogatás áll rendelkezésre az agrárkutató intézetek alapfeladatainak finanszírozására – emlékeztet. A tervezett támogatási szint mellett Babák Mihály szerint az intézményrendszer nem tudja megvalósítani a létrehozásukkor megfogalmazott ágazati K+F feladatok ellátását, és ezzel lassulhat az ágazati fejlesztési célkitűzések megvalósulását. Az agrárkutató intézetek működésének támogatása a magyar mezőgazdaság fejlődésének oktatás melletti másik záloga – hangsúlyozza.
    
A kiadási előirányzatok növelésének forrásaként a fideszes politikus a Vidékfejlesztési Minisztérium hulladék-gazdálkodási feladatok támogatása cím előirányzatát csökkentené 515 millió forinttal.

Forrás: MTI
 

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés