Hírek

Nemzetgazdasági kockázatot jelenthet az új földtörvény koncepciója?

Érthetetlen, hogy miért a koncepciót, és nem a két hét múlva parlamenti tárgyalásra szánt jogszabályt bocsátották társadalmi vitára − mondta a Napi Gazdaság érdeklődésére Gőgös Zoltán MSZP-s képviselő, korábbi államtitkár.

Négy hét ráadásul kevés az évtized agrárpolitikáját meghatározó szabályozás megtárgyalására − utalt Gőgös az új földtörvény nyárra tervezett elfogadására. A tervezet pozitív elemei között szerepel az országos bérletidíj-plafon meghatározása, a birtokméret-maximumok differenciálása azonban kockázatos lehet − tette hozzá. Az értékek a tulajdonos kiléte mellett az alapján is változhatnának, hogy milyen művelési ágba tartozik egy földrészlet, illetve az is számítana, hogy melyik járásban helyezkedik el. A törvény a hatósági engedélyezésen keresztül akadályozná meg a településenkénti tulajdoni monopóliumok kialakulását, ragaszkodva az 1200 hektáros korláthoz.

A koncepció jelen formájában homályos megfogalmazásokkal és ellentmondásokkal van tele, megvalósíthatatlan, számos ponton ütközik az alaptörvénnyel és európai uniós szabályokkal is − véli Horváth Gábor, a MOSZ főtitkára. A földvásárlás, bérbeadás kötelező engedélyezése bizonyos esetekben ütközhet a tulajdonnal rendelkezés szabadságával, az állami birtokpolitikai elvek megvalósítójaként megjelenő földalap aktív földpiaci szerepe, illetve a kisajátítási jogosultsága pedig Horváth szerint felveti a támogatási jogosultságok államosításának lehetőségét is.

 
A koncepció megvalósítása a gazdasági társaságok termelési értékének és a foglalkoztatottak számának jelentős csökkenéséhez vezethet, a költségvetés évi 50−100 milliárd forinttól búcsúzhat − hangsúlyozta Horváth Gábor.

Forrás: Napi Gazdaság

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés