Hírek

Mehet a magyar alma Oroszországba

Eddig kétezer tonna szabolcsi almát rendelt a krasznodari központú Magnyit üzletlánc, a Fruitweb Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke úgy vélte, ez újraindíthatja a magyar zöldség-gyümölcs kivitelt Oroszországba.


A Népszava szerint az ötezer üzletet és 93 hipermarketet üzemeltető céggel további tételek szállításáról is tárgyalt a napokban Fazekas Sándor Oroszországban. A szaktárca vezetője azt ígérte, segítenek újabb partnerek felkutatásában, illetve az eredményes üzletkötésekben.

Mártonffy Béla, a FruitWeb elnöke a lapnak elmondta, hogy az utóbbi években nem sikerült a hazai termékekkel betörni erre a hatalmas és egyre igényesebb piacra. Igaz, a magyar termékek kiszorulásában szerepet játszott Brüsszel és Moszkva csendes kereskedelmi "hidegháborúja" is: az oroszok gyakran okkal, ok nélkül nehezítették az uniós exportőrök dolgát, így a magyarokét is.

Ezek a hullámok mára jobbára elcsitultak és több magyar kereskedő is jelentős kapcsolati hálót épített ki orosz partnereivel – mutatott rá a szakember.

Ugyanakkor hangsúlyozta: az orosz piac bizalmi alapon működik. Napjainkban az állami, központi tárgyalásoknak inkább protokolláris jelentősége van, sokkal fontosabbak a nagy üzletláncokkal kialakított közvetlen együttműködések. Jelezte, hogy az orosz léptékű cégek ugyanolyan ütemes, egyenletesen jó minőségű árukat várnak, mint az európai láncok és az élelmiszer-biztonsági előírások sem kevésbé szigorúak, mint az unióban.

Forrás: Napi Gazdaság

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés