Hírek

Már a termelők sem mernek nagyot emelni

Lassan, de biztosan a 2007−2008-as élelmiszer-infláció felé mozog a teljes fogyasztói árindex. Akkor a gabona 70 százalékos drágulása vezetett a száguldó áremelkedéshez és szerencsére csak egy-egy kiugróan nagy árnövekedés rontotta a statisztikát.

Most azonban minden területen stabilan felfelé kúsznak az árak − mondta lapunknak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Sem a feldolgozóipar, sem a kiskereskedelem nem szívesen fogadja be a termelői áremeléseket, és a termelő is pontosan tudja, hogy a fogyasztó képtelen újabb áremelkedéseket elfogadni. Ezt jelzi, hogy a kisker forgalom az első féléves pozitív tartományból negatívba csúszott. Ha egy termék ára emelkedik, szinte azonnal csökken a forgalma.

A korábbi évek élelmiszer-inflációjában nagy szerepet játszott egy-egy termék, például a tojás vagy a burgonya árának drasztikus emelkedése. Most azonban ilyen nemigen van: csaknem minden termék drágul, a tojástól a sertéshúsig. Vámos szerint azt az áremelést, amelyről a nyáron beszéltek a vágóállat-szövetségek, vélhetően nem lépték meg. Akkor a termelők 10 százalék feletti áremelésről beszéltek, amelyet a takarmányárak és szállítási költségek emelkedésével, illetve a kánikula miatt bekövetkezett károkkal indokolták. Ez vonatkozott volna a csirke-, a sertés- és a marhahúsra. A vágóállatosok mellett a malmok is bejelentették, hogy emelik a liszt árát, amelynek hatására a pékségek is emelést hajtottak végre. Jelenleg az látszik a piacon, hogy minél közelebb kerül egy termék ára a fogyasztóhoz, annál kisebb mértékben emelkedik. Vagyis a kereskedelem igyekszik minél kisebb terhet áthárítani a fogyasztóra. Az ipar gyakran emel 10 százalék feletti szinten, ám végül a fogyasztónál csak 1−3 százalék közötti drágulás jelenik meg.

Az élelmiszer-infláció a következő 12−15 hónapban csak akkor állna meg, ha a kormányzat 10 százalék körüli szintre csökkentené a termékek áfáját. Ám még ebben az esetben sem biztos a fogyasztói árak csökkenése. A húsipar által is támogatott lobbianyag szerint az áfacsökkenés utáni első néhány hónapban látszana egyes bolti termékek árának csökkenése (de nem mindenhol), ami a jelenlegi élelmiszerinflációs hatás miatt viszonylag gyorsan el is tűnne. Az ipar elsősorban azért támogatná az intézkedést, mert ezzel a fogyasztó számára láthatatlanul lenne képes árat emelni, így mindenki jól járna − még a költségvetés is. Ami viszont egyelőre nyitott kérdés, hogy a kormányzat milyen irányba lép.

Forrás: Napi Gazdaság

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés