Hírek

K and H: a területalapú támogatás enyhítheti a likviditásszűkét

A területalapú támogatási előlegek kifizetésének október közepi megkezdése enyhítheti az aszálykár miatti likviditásszűkét a mezőgazdaságban; így éves szinten az agrárcégek a kamatköltségek akár 15-20 százalékát is megtakaríthatják – állítja a K and H Bank Zrt. legfrissebb összegzése.

Az idén a tavalyinál 14 milliárd forinttal magasabb, mintegy 294 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre a területalapú támogatások kifizetésére, és a támogatási előlegek kifizetése a megszokottnál korábban, már október közepén megkezdődött.

A földmérethez kötődő uniós forrású támogatás kifizetése hagyományosan decemberben kezdődik, időnként átnyúlva akár a következő évre is. Így a mostani, októberi kifizetések jelentős segítséget nyújthatnak az agrárium számára és az aszálykárok enyhítésére is – idézi a pénzintézet közleménye Tresó Istvánt, a K and H Bank Agrárüzletág fejlesztési főosztály vezetőjét.

A területalapú támogatások, amelyek összege az idén hektáronként legfeljebb 60 963 forint lehet – növényi kultúrától függően -, a mezőgazdasági jövedelmek 40-60-80 százalékát is kitehetik a banki számítások szerint, ezért a megszokottnál korábbi kifizetés jelentősen javítja az agrárcégek likviditását.

Mivel a támogatás teljes összegét általában már az év első felében finanszírozzák a bankok, így az előlegek tényleges kifizetésének előbbre hozatalával az éves kamatköltségek egy része szintén megtakarítható, míg a bankszektor szempontjából leginkább az agrárvállalkozások pénzügyi stabilitásának erősítése miatt jelent előnyt.

A K and H szerint a jelenlegi, gyorsított rendszer tehát egy olyan pozitív láncreakciót indít el, amely minden agrárgazdasági szereplő számára kedvező lehet.

Forrás: MTI

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés