Hírek

Jelentősen csökkent az agrárium hitelállománya

Az idei első negyedévben mintegy 25,6 milliárd forinttal, 300 milliárdra mérséklődött az agrárvállalkozások hitelállománya − derül ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet legfrissebb pénzügyi hírleveléből.

Az első három hónapban − hasonlóan a 2011-es év egészéhez − továbbra is az éven túli hitelek domináltak az ágazatban, azonban arányuk növekedett az éven belüli lejáratú konstrukciók rovására. Az adatok szerint ugyanis a bankok által nyújtott rövid lejáratú forinthitelek nagysága 20 százalékkal mérséklődött az előző negyedévhez viszonyítva. A mezőgazdaság társas vállalkozásainak hitelállományán belül az elmúlt négy negyedév átlagában 20,4 százalék volt a devizaalapú kölcsönök aránya, bár az árfolyamváltozások jelentős, 18,8−21,7 százalék közötti éven belüli arányingadozást okoztak. Az idei első negyedévre 20,7 százalékra mérséklődött a deviza részesedése.

Tovább nőtt a szövetkezeti hitelintézetek részesedése a hitelállományból: 2012 első negyedévében 1,5 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest, elérve a 15,8 százalékot. Közel 94 százalékuk forintalapú. Az elmúlt három évben egyébként folyamatosan, közel 50 milliárd forinttal mérséklődött az agrárvállalkozások hitelállománya. Az AKI szerint bár a csökkenés nem tűnik jelentősnek, a cégek takarékossága, a saját források és a hitelezés visszaesése miatt a vállalkozások nem tudták teljesen kihasználni a rendelkezésükre álló támogatási lehetőségeket.

Forrás: Napi Gazdaság

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés