Hírek

Fazekas Sándor a vidék talpra állításáról

A vidék talpra állításának fontos része a vidékstratégia – jelentette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter pénteken Balmazújvárosban.


    "Ilyen agrárprogram évtizedek óta nem volt Magyarországon" – tette hozzá a vidékstratégia legfontosabb elemeit ismertető előadásában a miniszter.

    A legfontosabb törekvés, hogy az életminőségben az elkövetkező 8-10 évben olyan változás történjen, ami versenyképessé teszi a magyar vidéket Európában – mondta az agrárfórum résztvevőinek a tárcavezető.

    Ennek érdekében az új vidékstratégia az agrárágazat fejlesztését, a vidékfejlesztést, az élelmiszertermelést és a környezetvédelmet kezeli prioritásként – mutatott rá.

    Fazekas Sándor a legfontosabb célok között említette a munkahelyteremtést, a népességmegtartást, az élelmiszerbiztonságot, az ország ellátását megfelelő minőségű, gmo-mentes élelmiszerrel, az exportpiacok bővítését, valamint a növénytermesztés és állattenyésztés egyensúlyának megteremtését.

    A miniszter szerint a vidékstratégia magvalósítása már meg is kezdődött. Példaként említette az idény- és alkalmi munka szabályozásának megváltoztatását, a kistermelői könnyítéseket, a nemzeti földalap-nyilvántartást, a generációk közötti illetékmentes birtokátadást, az agrár Széchenyi-kártyát, a kisvágóhidak újranyitását, a földvásárlási moratórium meghosszabbítását.

    Egyszerűsödnek a vendéglátásra vonatkozó szabályok is, s folytatódik "a magyar gazdákat megkötő jogszabályok kigyomlálása" – fűzte hozzá Fazekas Sándor.

    A balmazújvárosi agrárfórumon elhangzott az is, hogy december elsejétől kezdődik a SAPS (területalapú agrártámogatás) kifizetése, amely 180 ezer gazdálkodót érint.

    Hörömpő Nándor, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) közvetlen támogatások igazgatója ennek kapcsán közölte: az idén hektáronként 58 ezer forint a SAPS-támogatás, amire összesen 280-300 milliárd forint áll rendelkezésre.

    A különleges tejtámogatási keret 13 milliárd forint; a literenként 9,70 forintos támogatást ugyancsak decembertől kezdik meg kifizetni – jelezte a szakember.

Forrás: MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés