Hírek

Fazekas Sándor: a magyar gazdák érdekeit szem előtt tartó földtörvény készül

Bár az Európai Unió egy liberalizált földpiac létrehozását várja Magyarországtól, az új földtörvény elsősorban a hazai gazdálkodók érdekeit tartja majd szem előtt – jelentette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter kedden Nagykátán, egy gazdafórumon.

Az eseményt megelőző sajtótájékoztatón a miniszter elmondta: még az országgyűlés tavaszi ülésszakában előterjesztik az új földtörvény tervezetét. A jogszabályról szólva pedig a fórumon úgy fogalmazott: „az unió egy liberalizált földpiac létrehozását várja tőlünk, a magyar kormány célja azonban elsősorban a hazai gazdálkodók érdekeit képviselő feltételrendszer kialakítása”. Jelezte: hasonló szabályozók működnek több EU-tagállamban, így egyebek mellett Ausztriában és Franciaországban is.

    
A termőföld pótolhatatlan nemzeti kincs, amely az elmúlt években több 100 ezer hektárral megfogyatkozott. Ekkora terület került ki ugyanis a művelés alól. A tárca azonban a nemzeti parkok mellett a nagy földhasználókkal is egyeztetésre készül, amelytől további több 10 ezer hektár termőföld bevonását reméli – tette hozzá. Felhívta a figyelmet arra, hogy 2012. június 1-jéig lehet benyújtani az osztatlan közös tulajdon megszüntetése iránti kérelmeket, a határidő jogvesztő. 


    
A politikus elmondta: három Pest megyei gazdával kötöttek kedden ünnepélyes keretek között haszonbérleti szerződést Nagykátán. ők a megállapodásnak köszönhetően 7 és 130 hektár közötti parcellákhoz jutottak. 


    
A földtörvény előkészítéséről szólva közölte: számos kérdés vár tisztázásra a birtokméretek kategóriába sorolásától a zártkertek sorsán át az őstermelő fogalmának tisztázásáig. 


    
A minisztérium mindezek mellett új agrár
kamarai törvény, valamint a pályázat feltételeket egyszerűsítő csomag előkészítésén is dolgozik.

    
Fazekas Sándor az elmúlt két év eredményeit említve aláhúzta: a tárca hiánypótló, iránymutató programalkotásba kezdett, és jelenleg az ágazati stratégiák megfogalmazásánál tart.


„Időnként úgy tűnik, szándékosan mulasztották el mindezt az előző 8 év kormányai, amelyek ellenségként, ellenfélként tekintettek a gazdákra” – fogalmazott.

    
Szólt arról, hogy jelenleg mintegy 300 milliárd forint „mozog” a Nemzeti Vidékstratégia rendszerében, amelyre körülbelül 160 jogcímen lehet pályázni. Gyorsult továbbá az agrár
támogatások kifizetése, és a kabinet számos intézkedést hozott a magyar termékek védelmében – sorolta. 


    
Az elmúlt időszakban számos új külföldi piacot nyitott meg és korábbi exportlehetőséget élesztett fel a kabinet, amelynek következtében 2011-ben például csak Oroszországba 20 százalékkal  növekedett a kivitel – emlékeztetett a miniszter.

Forrás: MTI

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés