Hírek

Exportelőnyben vagyunk, korán érik a szilva

Az idén várhatóan kétezer tonna szilvát exportálnak Kecelről. A helyi Fresh Fruit Tész előtt ezekben a napokban a császártöltési úton sorakoznak mindazok a járművek, amelyek a frissen szedett gyümölccsel nem férnek be a cég udvarára.

A meggyszezon után beindult a szilvadömping, a tész július elejétől vásárolja és szállítja a külföldi friss piacokra a 90 százalékban Bács-Kiskunban termesztett szilvát – mondja Juhos Csaba elnök. Most úgy 30 százalékkal jobb a felvásárlási ár mint tavaly volt, ugyanakkor az is igaz, hogy kevesebb gyümölcs termett mint 2014-ben.

A hónap eleji felvásárlás 150 forinttal kezdődött, ahogy megyünk előre az időben ez csökken. A magyar terméknek az a nagy előnye, hogy hamarébb érik, mint például a balti országokban. A német export esetében is az a tíz nap nagyon fontos, amivel korábban szállíthat a magyar cég, mint a helyi termesztők. Naponta 3-6 kamiont raknak meg és indítanak útra a cégtől, ahol most alkalmi munkások csomagolják ládába vagy kisebb kiszerelésben a szilvát. Jelenleg a Lepotica fajtát viszik a járművek a jövő héten a Stanley és a president szilvát exportálja a tész, amely Baranyától Nógrádig fogadja a beszállítókat.

Egy igazán jó évben akár 3000 tonnányi szilva talál gazdára az északi országokban.

baon.hu

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés