Hírek

Évekre lemondhatnak a fejlesztésről a gazdák

A szabályozási környezet teremtette korlátok miatt több gazdálkodó is a fejlesztések leállítása mellett dönthet, lemondva a már megítélt uniós támogatásról is.

Az aszály ellenére a legtöbb magyarországi termelő számára jövedelmezővé tették a tavalyi évet a rekord közeli világpiaci árak a növénytermesztésben, különösen igaz ez az uniós normatív támogatásokkal együtt számolva, ennek egy részét ráadásul új eszközök beszerzésére fordították a gazdálkodók. A jelenlegi EU-költségvetési időszakban rendelkezésre álló 1300-1400 milliárd forint uniós támogatási forrás 93 százalékát már lekötötték az agráriumban, a lekötött források több mint 60 százalékát kifizették, a fennmaradó hányad kifizetésére pedig még mintegy két és fél év áll rendelkezésre. Tavaly több, szintén uniós forrású fejlesztési pályázat indult, amelyek kifizetési időszaka idén nyílt meg − azt azonban egyelőre nem lehet tudni, hogy az egyik legnagyobb összeget megmozgató, állattartó telepek korszerűsítése jogcímnél végül hány beruházás és milyen értékben valósul meg.

A Napi Gazdaságnak a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló törvény elfogadása után több termelő, jellemzően gazdasági társaságok képviselője úgy nyilatkozott, hogy az új törvény szabta gazdálkodási korlátok − beleértve a néhány éven belül lejáró földbérletek megújíthatatlanságát, illetve az állattartás folyamatos veszteségét − mellett inkább meg sem valósítja tervezett fejlesztéseit és lemond a támogatásról. A gazdálkodók ezzel legkevesebb a következő két évre szinte lemondtak a jelentősebb fejlesztések esélyéről is. Egyelőre nem született meg a végleges megállapodás az unió tagállamai között a Közös Agrárpolitika 2014 és 2020 közötti költségvetéséről, fejlesztési és beruházási támogatásokat ezért legkorábban 2014 végén vagy csak 2015-ben hirdethetnek meg, az átmeneti 2014-es évben pedig a magyar mezőgazdaság csak a normatív, területalapú és egyéb támogatásokkal egyező összeget kaphat, amiből jelentősebb volumenű fejlesztéseket a támogatási jogcímekhez igazodó magyar agrárium nem képes megvalósítani.

A forrásfelhasználás felgyorsítása érdekében idén több időszakot nyitott meg a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) a kifizetési kérelmek beadására, illetve több támogatási jogcímre lehet majd pályázni. Jelenleg is fut a kertészeti gépbeszerzési pályázat 24 milliárd forintos kerettel, az Európai Bizottság jóváhagyását követően pedig október közepétől utalhatja a területalapú támogatások felét előlegként az MVH. A terményárak alakulása miatt azonban várhatóan jövőre sem fordítanak jelentősebb összeget fejlesztésekre a termelők.
 

A KSH első negyedéves megyei statisztikai tájékoztatói alapján a már megvalósított agrárberuházások túlnyomó része gép-, illetve tenyészállat-beszerzés volt, az ágazat beruházásainak értéke az első félévben meghaladta a 107,62 milliárd forintot.

Forrás: Napi gazdaság

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés