Hírek

Évek óta először bővült az agrárhitelezés

Több mint egyéves trend tört meg az idei második negyedévben a mezőgazdasági vállalkozások hitelállományának alakulásában, miután 2010 óta először nőtt érdemben a hitelfelvétel.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) adatai szerint a szektor hitelállománya az előző negyedévhez képest mintegy 13,3 milliárd forinttal növekedett, elérve a 313,3 milliárd forintot − ez magyar társas vállalkozások összes hitelállományának 4,39 százaléka. Az AKI szerint az elmúlt évek kényszerű vállalati takarékossága és a hitelkihelyezés csökkenése együttesen azzal járt, hogy az elérhető uniós támogatási lehetőségeket sem tudják teljes mértékben kiaknázni a vállalkozások.

A mostani növekedés motorja egyértelműen a szövetkezeti hitelintézeti szektor: itt az idei első negyedévhez képest 2,2 százalékkal, mintegy 10 milliárd forinttal nőtt a kihelyezett hitelösszeg. A szövetkezetek túlnyomórészt forintalapú hiteleket nyújtottak, a második negyedévben ennek aránya már közel 96 százalék volt. Az itteni kihelyezések az AKI-adatgyűjtések kezdete óta 2012 második negyedévében érték el a legmagasabb, 17,8 százalékos részesedést a teljes agrárvállalati hitelállományból.

A szektor devizahiteles állománya ugyanakkor jelentősen mérséklődött: az idei első három hónapban a devizahitel-állomány aránya 20,7 százalék volt, a második negyedévre azonban ez 17,8 százalékra mérséklődött − ami a 2011 második negyedéves 18,8 százalékos számnál is kedvezőbb.

Forrás: Napi Gazdaság

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés