Hírek

ENSZ-stratégiai fórumon vett részt az agrártárca

Az uniós partnerek közül egyedüliként a Földművelésügyi Minisztériumot (FM) hívták meg arra az ENSZ fórumra, amelyet az ENSZ közgyűlés Dél-Dél Együttműködésért felelős bizottsága, a kínai kormány és Makaó önkormányzata közösen tartott a fejlődő országok közötti tudásmegosztás és tapasztalatátadás fórumaként szolgáló Dél-Dél és háromoldalú együttműködésről – közölte az agártárca.

Létrehozva:

|

Az ülésen közel 100 ország, több érintett ENSZ szervezet és a legfejlettebb országokat tömörítő OECD vett részt.

A fejlődő országok úgynevezett 77-ek csoportja stratégiai szövetségeket és hálózatokat hoz létre a Dél-Dél Együttműködés keretében számos szakterületen, így a mezőgazdaságén is. 

A közlemény idézi Tóth Katalin nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárt, a delegáció vezetőjét, aki hozzászólásában elmondta: a magyar agrártárca széleskörű és aktív kapcsolatrendszert épített ki a Kelet-Európában, Afrikában, Közép- és Délkelet-Ázsiában és a Nyugat-Balkánon található partnereivel.

Kiemelte: a magyar agrártárca, támogatva az ENSZ Dél-Dél Együttműködés által megfogalmazott célok elérését, szakmai donorként csatlakozott ahhoz a hosszú távú projekthez, amely az említett régiók fenntartható mezőgazdasági fejlesztését és az élelmezésbiztonság megvalósulását célozza. Szólt az FM és az ENSZ FAO sikeres közös ösztöndíjas programjáról is, amelynek keretében az elmúlt 7 évben már 230 fejlődő országból származó egyetemi hallgató részesült a magyar kormány ösztöndíjában, és közülük már több mint 160 hallgató meg is szerezte a mester fokozatú diplomáját.

MTI

 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook