Hírek

Egyszerűsítenék a közös agrárpolitikát

Az Európai Unió agrárbiztosa, Phil Hogan ismét nyomatékosan kiállt a közös agrárpolitika (KAP) egyszerűsítése mellett.

A KAP-reform az Európai Parlamentben már a több ezer változtatási indítvány alapján is a „természetesen bonyolult” értékelést kapta, ismerte el Hogan. A jelenlegi hivatali periódusban Hogan „mindent meg fog tenni azért, hogy kevésbe bonyolult formára alakítsák át, és nagyobb mértékben figyelembe vegyék a viszonylagosságokat.” Hogan ehhez kezdeményező állásfoglalást vár az Európai Gazdasági és Szociális Bizottságtól (EWSA). Számos EWSA tag arra használta ki az agrárbiztossal folytatott eszmecserét, hogy a KAP-egyszerűsítések ellen tiltakozzanak, köztük a Német Parasztszövetség (DBV) korábbi helyettes főtitkára, Adalbert Kienle is. A túlzott igénybevétel egyaránt terheli, frusztrálja és blokkolja a gazdákat, ill. az igazgatást, hangzott Kienle kritikája. Már kisebb hibák esetén is magas pénzügyi kockázat keletkezik a fizetésmegvonások és büntetések miatt, vagy a tagállamok felelősségre vonása miatt. Kienle határozottan felhívta az agrárbiztos figyelmét a német gazdák nagy gondjára, hogy a zöldítésnél a kiegészítő ellenőrzések nem történtek meg időben, és így a közvetlen támogatásokat nem tudták pontosan az év vége előtt kifizetni. 

A minőség a cél

Hogan ezen kívül hangsúlyozta a mezőgazdaságnak és az agrárgazdaságnak a gazdasági növekedésre, ill. a foglalkoztatásra gyakorolt nagy jelentőségét. A piacorientáltságot és a fenntarthatóságot nem tekinti ellentétes dolognak. Hogan nyomatékosan kiállt a mezőgazdasági export mellett. Európának „jelen kell lennie” a világpiacokon, ugyanakkor különös hangsúlyt kell fektetnie a minőségre. Az innovációk és a befektetések jelentik ezért a kulcskérdést. 

A kelet-európai mezőgazdaságot megcélozva az agrárbiztos figyelmeztetett, hogy az Európai Fejlesztési Bank ajánlatait jobban ki kell használni. Az EWSA plenáris ülésén egy információs jelentést mutatott be a tagállamok döntési mozgásteréről a közvetlen támogatások kivitelezésénél. 
Mario Campli, olasz újságíró, ahogy korábban már az agrárbiztos is, emlékeztetett arra, hogy a legújabb agrárreform esetében az Európai Parlament első alkalommal lépett fel, mint jogosult társ-törvényhozó.

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés