Hírek

Budai Gyula: hasonló a német és a magyar álláspont a közös agrárpolitikáról

Magyarország és Németország több kérdésben ugyanazt az álláspontot képviseli a közös agrárpolitikában, a két ország közötti párbeszéd a jövőben is folytatódik – közölte Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti államtitkárára, akit egynapos berlini tárgyalásai kapcsán idéz a szaktárca közleménye.

 A parlamenti államtitkár Berlinben Peter Bleserrel, a német szövetségi mezőgazdasági, élelmezésügyi és fogyasztóvédelmi tárca parlamenti államtitkárával tárgyalt. A VM tájékoztatása szerint a felek áttekintették a 2014-2020 közötti időszakra várható közös agrárpolitikát, illetve azokat a kapcsolódási lehetőségeket, ahol Magyarország és Németország álláspontja találkozik.
    A két fél számos kérdésben hasonló véleményt fogalmazott meg az agrárpolitika területén. Ilyen például a támogatások szinten tartása, a fiatal gazdálkodók és kisgazdaságok támogatása, az ökológiai célterületek mértékének meghatározása, a szőlő újratelepítési támogatások 2015 utáni fenntartása, valamint az aktív gazdálkodók körének meghatározása.
    Peter Bleser parlamenti államtitkár még az ősszel Budapestre látogat, hogy sor kerülhessen a 2014-2020 közötti időszakot érintő közös stratégia kialakítására.
    Budai Gyula megbeszélést folytatott Hans-Michael Goldmann-nal, a Bundestag élelmezési, mezőgazdasági és fogyasztóvédelmi bizottságának elnökével is a közös agrárpolitikáról. Részletesen kitértek azokra a problémákra, amelyek mindkét országot érintik. Az egyeztetés során felmerült a termeléshez kötött támogatások megtartásának, valamint kibővítésének kérdése, az aktív gazdálkodók fogalmának meghatározása, amely alapvetően kijelölné a közvetlen támogatásokra jogosultak körét. A felek egyeztettek továbbá a differenciált alaptámogatásra vonatkozó magyar kezdeményezés támogatásáról is.

Forrás: MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés