Hírek

Az MSZP nyilvánosságra hozta az állami földbérletpályázatok bírálati szempontjait

Az MSZP nyilvánosságra hozta az állami földhaszonbérleti pályázatok bírálati szempontjait – jelentette be Gőgös Zoltán országgyűlési képviselő szerdán sajtótájékoztatón. A szocialisták jogi segítséget ajánlanak a vesztes gazdáknak, hogy a jó erkölcsbe ütköző földbérletszerződéseket megsemmisíthessék.

Gőgös Zoltán május elején közérdekű adatigényléssel fordult a Nemzeti Földalapkezelő Szervezethez (NFA) az állami földbérletpályázatok bírálati szempontjainak nyilvánosságát kérve. Válaszul az NFA-elnök kedden elküldte az eddig titkosított adatokat, amelyeket az MSZP a honlapján nyilvánosságra hozott – közölte a képviselő.
    Szavai szerint az adatokból nyilvánvaló, hogy a bírálati pontok csaknem negyven százalékát szubjektív kritériumok – például az üzleti terv – alapján oszthatta ki a földalapkezelő, így a rendszer "baráti földosztásra" és "haszonleső oligarchák" földhöz juttatására volt alkalmas a helyben élő állattartó gazdák támogatása helyett.
    Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a szubjektív pontokkal a földalapkezelő olyan vállalásokat is "díjazhatott", amelyek az objektív kritériumok között is szerepeltek. "Ha valaki korábban állattartó családi gazdálkodó volt, az objektív pontrendszer alapján rajta kívül más nem nyerhetett volna" – mondta, kiemelve, hogy az általuk kifogásolt eredmények mást mutatnak. Szerinte ez világos bizonyíték arra, hogy politikai beavatkozás történt a pályázatok bírálatakor.
    Arra is kitért, hogy noha a győztesek az eddig meghirdetett 17 ezer hektárból átlagosan 37 hektár földet nyertek el, volt, aki ennek a tízszeresét és volt, aki a harmincszorosát.
    Gőgös Zoltán ugyanakkor annak a gyanújának is hangot adott, hogy az általuk megkapott bírálati pontrendszer nem egyezik maradéktalanul a valójában érvényesített szempontokkal, és a földalapkezelő belső utasításokra is támaszkodott.
    Harangozó Gábor, a mezőgazdasági bizottság ellenőrző albizottságát vezető MSZP-s politikus hangsúlyozta: fontos eredmény a bírálati szempontrendszer megismerése, de a vesztes gazdáknak – az Európai Unió alapjogi chartája értelmében – joguk van betekinteni pályázatuk bírálati lapjaiba is, e jogukat azonban eddig nem érvényesíthették.
    A szocialisták ezért jogi segítséget ajánlanak a gazdáknak, hogy ezen változtatni lehessen, és a jó erkölcsbe ütköző szerződések semmissé nyilvánítását kezdeményezhessék – közölte. "Ezt is ki fogjuk harcolni (…), addig fogunk küzdeni, amíg az érintett gazdák meg nem nézhetik, hogyan lettek kihozva helyettük mások győztesnek" – fogalmazott, megjegyezve: a nyilvánvalóan nem szakmai szempontokat érvényesítő pályázatok eredményét meg kell semmisíteni.
    Az MTI kérdésére az MSZP-s politikus arról is beszélt, hogy a bírálati szempontok titkosságáról csak törvény rendelkezhetett volna, a kormány azonban egy határozatban döntött erről, ez pedig jogi aggályokat vetett fel.
    Harangozó Gábor azt is közölte, hogy ha törekvésük ellenére nem alakulhat meg a földügyeket vizsgáló parlamenti bizottság, az általa vezetett ellenőrző bizottságban folytatják a munkát, és meghallgatják azokat a bírálókat, akik például Fejér megyében döntöttek az állami földbérletek odaítéléséről.

Forrás: MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés