Hírek

Az agrárágazat profitál a romániai távközlési pályázatból

Villámcsapásként érte a romániai távközlési szektort a hír, hogy az eddigi legjelentősebb frekvenciapályázatból idén befolyó 200 millió eurót teljes egészében az agrártárca kapja meg az aszálykárok enyhítésére.

Több távközlési projektet ugyanis forráshiány miatt fagyasztott be Bukarest, a piaci szereplők ezért azt követelik, hogy legalább az összeg egy részét a központi szervek informatikai és kommunikációs eszközeinek fejlesztésére, a digitális műsorszórásra és az uniós projektek folytatására fordítsák.

A romániai távközlési főfelügyelet (ANCOM) májusban hirdetett pályázatot a 800, 900, 1800 és 2600 MHz-es frekvenciákra, összesen 56 sávszélességen, amire az öt helyi szolgáltató − a Cosmote, az Orange, az itthon Digi néven ismert RCS&RDS, a Vodafone, és az egy helyi üzletember tulajdonában lévő 2K Telecom vállalat nyújtott be ajánlatot. A mobil hang- és adatszolgáltatásra alkalmas frekvenciák licence 1,3, illetve 15 éves használatra jogosít, a kikiáltási árak alapján legkevesebb 727 millió eurós bevételre számíthat a kormány, ha minden sávszélességet sikerül értékesíteni.

A tényleges licit első fordulójára szeptember 10-én kerül sor, a várhatóan október közepén kihirdetett nyerteseknek 200 millió eurót november végéig, a fennmaradó részt a jövő év közepéig kell kifizetniük. A használati jogok 2014. április 6-ától élnek.

A 880 és 960 Mhz közötti hullámhosszokon jelenleg a román piacot uraló Orange, a Vodafone és a Cosmote 2G-s szolgáltatást biztosít, a 2100 Mhz-en elérhető 3G technológiát biztosító licencet a három nagy mellett az RCS&RDS is birtokol. Ez utóbbi, Teszári Zoltánhoz köthető távközlési vállalat száloptikás infrastruktúrán kínálja mintegy kétszáz településen kábeltelevíziós, internet- és telefonszolgáltatásait, újabb frekvenciasávok birtokában pedig piaci szereplők szerint agresszív árharcot robbanthat ki.

 
Forrás: Napi Gazdaság

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés