Hírek

Árvíz – Fazekas előleg fizetését javasolta az uniós agrártámogatásokból

Magyarország azt javasolja, hogy az árvízi károk miatt az idei területalapú uniós agrártámogatásokból az Európai Bizottság fontolja meg előleg folyósításának lehetőségét – közölte Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az MTI-vel telefonon, az uniós agrárminiszterek luxembourgi tanácskozásának szünetében.

 A politikus elmondta: az ár a mezőgazdaságban is károkat okozott több országban is, ezért arra tett javaslatot, hogy október 15-től az idei területalapú támogatások feléhez hozzájuthassanak a gazdák, ami hektáronként 30-35 ezer forintot jelenthet.

A miniszter rámutatott, hogy volt már példa hasonlóra a korábbi években, történt már előlegfolyósítás árvíz- vagy aszálykár miatt. Fazekas Sándor elmondta, több ország is támogatja a javaslatot.

"Remélem, hogy a magyar erőfeszítés eredményes lesz, a gazdák érdekében mindent megteszünk, hogy kedvező helyzetbe kerüljenek" – hangsúlyozta a tárcavezető.

A miniszter arról is tájékoztatta az MTI-t, hogy az agrárminiszterek emellett az uniós agrárpolitikai reformjáról is egyeztetnek. Megfogalmazása szerint napok óta éjszakába nyúló tárgyalások folynak a kérdésben. Fazekas Sándor úgy értékelte, közel lehet a megállapodás a Közös Agrárpolitikai átalakításáról a tagállamok szakminisztereit tömörítő tanács és az Európai Parlament képviselői között.

Forrás: MTI

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés