Hírek

A korán szerződő gazdák a legnagyobb vesztesei a csapadékos időjárásnak

Több hetet késik a napraforgó és a kukorica betakarítása a sok eső miatt, és már az is látszik, hogy a minőséggel is lesznek bajok. Domján Gergelynek, a Kamara Szántóföldi Növénytermesztési Osztálya vezetőjének, személyesen és telefonon, nap mint nap kell válaszolnia a gazdák kérdéseire

  • Valóban okkal nyugtalankodnak a termelők?
  • Három-négy hét is lehet a késlekedés. A korai kukorica nem tudott beérni, a növény felvette a vizet és nem a csövek szárítására koncentrált, jóllehet más években ilyenkor már a tárolókban volt a termés. Azt meg sem lehet becsülni, hogy a többi tengerit decemberig sikerül-e learatni. Ha nem, akkor félő, hogy fagyban-jégen kell dolgozni. A napraforgó esetében, ha lehet, még rosszabb a helyzet: sok helyen rothadásnak indultak a növények. Az biztos, hogy a szárítás roppant energiákat fog felemészteni. Tonnánként 5-10 ezer forintba biztosan belekerül.
  • Ez azt is jelenti, hogy jóval kevesebb lesz a remélt haszon?
  • Nem akarok senkit megrémiszteni, de annak már örülni kell, ha minimális nyereséget elkönyvelhet a gazdálkodó. Sajnos megint előre ittunk a medve bőrére. Idén már éppen csak címerezni kezdett a kukorica, mikor szinte dicshimnuszok láttak napvilágot arról, hogy milyen bő lesz a termés. A határidős piac gyorsan beszűkült, ez letörte az árakat, és gyorsan kötött szerződéseket eredményezett. Most hogy fordult a kocka, sőt például a szárítás miatt még többletköltség is keletkezik, akkor nem jutnak a gazdák a megérdemelt pénzükhöz. Nagy tanulság ez: akkor kell nyilatkozni, jósolgatni, amikor véget ért a betakarítás. De továbbmegyek: rettentő károsnak tartom a helyzetet azért is, mert a szerződéses fegyelem lazulása, amely ilyenkor törvényszerű, akár 2-3 évre is visszaveti az ebben a kérdésben elért eredményeinket.
  • A szakemberek szerint, a magyar gabona illetve napraforgó árak a két nagy árutőzsdén Chicagoban és Párizsban dőlnek el, azért az árakat is ott számolják. Ön szerint van még ezen túl is mozgástér?
  • Azt hiszem, hogy át kellene gondolnunk, hogy mennyiben lehet a magyar termelő érdekeit is szem előtt tartani. A külföldön szabott árak kritika nélkül ne szolgáljanak zsinórmértékül. Az itt megtermett, jó minőségű termést itthon kellene tartani.

Forrás: NAKlap 2014 szeptember/Kádasi Bali Csaba

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés