Hírek

A feketegazdaság veszélyezteti a tészek további működését

A feketegazdaság, a jogbizonytalanság és a növekvő terhek miatt egyre több zöldség-gyümölcs termelői szervezet (tész) gondolkodik tevékenysége befejezésén – figyelmeztettek a veszélyre a FruitVeb vezetői az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottságának kertészeti albizottságának szerdai ülésén.


Fordulóponthoz érkezett a zöldség-gyümölcs forgalmazás és ezzel együtt a tészek ügye a növekvő terhek, például a 27 százalékos áfa miatt, ami a feketekereskedelemben eltűnik – jelentette ki Mártonffy Béla, a FruitVeb elnöke.

    
Fodor Zoltán, a FrutVeb ügyvezető igazgatója elmondta: a feketekereskedelem 8-10 milliárd forint körüli illegális


haszna az elmúlt évben több volt, mint a legális termelői értékesítés adózott eredménye.

    
Amíg a tészeknél a kereskedelem és a foglalkoztatás legális, ezzel együtt áfát és járadékokat fizetni, szükséges beruházni, telephelyet, infrastruktúrát létrehozni, az amortizációt elszámolni, addig a feketekereskedelemben nincs beruházás, infrastruktúra, nincs legális foglalkoztatás, papíron kereskednek, és a szezon végén eltűnik a cég és az áfa – vezette le a tészek versenyhátrányának okait Fodor Zoltán.


    
A tészek tavalyi 40 milliárd forint körüli forgalma a teljes ágazat forgalmának közel 20 százalékát adja, míg becslések szerint az ágazat feketekereskedelme megközelítőleg 80 milliárd forintot tesz ki.


    
Amíg az EU preferálja a tészek működését, addig a magyarországi szervezetekre ez nem mondható el – jelezte a a FrutVeb ügyvezetője. Példaként említette, hogy  a nemzeti hatóságok nem egyértelmű, bonyolult szabályozással sújtják a tészeket, a kereskedők  ellenérdekeltek, hiszen konkurensek a szűkös árualapok megszerzéséért folytatott versenyben, a bankok pedig kockázatos ágazatként kezelve csak a legjobb tészeket finanszírozzák.


    
Farkas Sándor (Fidesz), az albizottság elnöke szerint a tészek talpon maradása érdekében a termelőket kell megnyerni, és azt a szemléletet erősíteni, amely a szövetkezés előnyeire világít rá.

Forrás: MTI

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés