Hírek

Megfeleződhet a repcetermés

A csapadékmentes időjárás miatt a vetésterület több mint felén vált bizonytalanná a repcetermelés. A szárazság a búzavetések előkészítését is nehezíti.


    Idén minden idők legnagyobb repcevetését tervezték a kedvező árak hatására a repcetermelők, az elmúlt hónap csapadékmentes időjárása azonban keresztülhúzta a számításaikat. A Mezőgazdasági és Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) adatai szerint idén ősszel 282,1 ezer hektáron kívántak repcét vetni a termelők. A munkák mostanra befejeződtek, azonban eddig alig vagy nagyon hiányosan kelt az elvetett állomány. A Dunától keletre vannak a legnagyobb problémák, de országszerte gondot okoz a szárazság − mondta a Napi Gazdaságnak Vancsura József, a Gabonatermelők Országos Szövetségének elnöke. Sok helyen csak a normál tőszám 20 százaléka kelt ki, így előfordulhat, hogy tavasszal ki kell tárcsázni a hiányos vetéseket.

    A gazdák egy része a minél későbbi vetéssel próbált taktikázni − a repcénél augusztus és szeptember közepe között van az optimális vetési idő −, azonban ott sem lehetnek biztosak a sikerben, ahol volt némi eső időközben. Az egyik legnagyobb gond, hogy sok helyen 30 centiméter mélyen is száraz a talaj, így esély sincs a növények normális fejlődésére, ennél később pedig már nem érdemes próbálkozni, mivel akkor nem tud megfelelő méretet elérni a repce a fagyok előtt.

    Vancsura becslése szerint a teljes vetésterület több mint felén bizonytalanná vált a termelés a szárazság miatt, de az őszi búzavetések előkészítését is nehezíti és drágítja a szárazság. A repcemag ára a következő hetekben tartósan magas (tonnánként 119−125 ezer forint) maradhat, mivel Európa-szerte jelentős a terméskiesés, a nagyobb feldolgozóknak pedig csak az év végéig vannak készleteik, utána importra szorulnak.

Forrás: Napi Gazdaság

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés