Hírek

A versenyképesség, a mezőgazdaság és a demográfia kiemelt témák lesznek az uniós elnökség során

A versenyképesség, a mezőgazdaság és a demográfia kérdésköre kiemelten fontos lesz Magyarország soros uniós elnöksége során – mondta az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács pénteki ülésén, Budapesten.

Raisz Anikó kiemelte, az elnökség ideje alatt nem a magyar érdekeket kell „tűzön-vízen” átvinni, hanem a közösség nevében kell megtalálni a megfelelő kompromisszumokat.

A feladat nem egyszerű, mivel az európai uniós választások után, egy köztes időszakban látja el Magyarország az elnökséget, az Európai Parlament felállása ugyanis szeptemberre, a bizottság létrejötte pedig év vége felé várható – mutatott rá az államtitkár.

Forrás: pixabay.com

Raisz Anikó közölte, a magyar prioritások között szerepel a versenyképesség megőrzésének témája, ugyanis egész Európa szempontjából stratégiai jelentőségű, hogy a zöld átállás, valamint a körforgásos gazdaságra való átállás erősödést hozzon, ne gyengülést.

A mezőgazdasággal is kiemelten foglalkozik majd a magyar elnökség, a fenntartható mezőgazdaság eszközeinek megtalálása továbbra is feladat, ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy az egyes államok kihívásai egészen mások – ismertette az államtitkár.

Hozzátette, hogy a demográfiai kérdéssel általánosságban szeretnének foglalkozni, és fenntartani a téma iránt az érdeklődést.

Raisz Anikó megemlítette, hogy nagy nemzetközi konferenciák is lesznek a második félévben, ezeken Magyarország képviselheti majd az uniós álláspontot.

A cél az, hogy az EU Környezetvédelmi Tanácsában a lehető legnagyobb előrehaladást érjék el a lehető legtöbb nyitott kérdésben – emelte ki.

Az államtitkár a Környezetvédelmi Tanács előtt lévő fontos témák között említette a levegőminőségről szóló irányelv felülvizsgálatát, amely sikeresen zárult és Magyarország számára is fontos szempontokat tartalmaz, a higanyról szóló rendelet felülvizsgálatát, amely a fogászati amalgánok használatát tiltaná, továbbá a csomagolási hulladékról szóló rendeletet és a fenntartható tervezésre (ökodesign) vonatkozó irányelveket.

A járműtervezés kérdését semelyik korábbi elnökség nem mozdította érdemben előre, pedig ez nagyon fontos Magyarország számára – mondta. Úgy folytatta, az élelmiszerhulladék és -pazarlás csökkentésével kapcsolatban hatalmas a vita az országok között, mivel minden államnak ugyanannyi százalékkal kellene csökkentenie a hulladéktermelését annak ellenére, hogy némelyik már most kevesebbet termel, mint a többi. Magyarország is ezek közé tartozik – jegyezte meg.

A textiliparban a kiterjesztett gyártói felelősség kérdése van napirenden, ami annyit jelent, hogy a gyártónak a termék teljes életciklusának következményeit – beleszámítva a hulladékképződés költségeit is – állnia kell. Magyarországon ez már létező gyakorlat, így a kormányzat csak annyit szeretne elérni, hogy engedjék működni azt, ami már bevált – emelte ki az államtitkár.

Raisz Anikó elmondta azt is, hogy a műanyag-felhasználás csökkentésével Magyarország egyetért, de józanságra és megfontolásra kérte a többi országot, hogy a gazdasági szereplőknek emiatt ne keletkezzen túlzott adminisztratív terhük.

agrotrend.hu / MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés