Hírek

Halálos veszélyt is rejt magában a kullancs

A jó idő beköszöntével egyre többen indulnak útnak szűkebb hazánkban is a természetbe. Ilyenkor pedig könnyedén kullancs akaszkodhat a kirándulók ruháira.

Kullancs ellen fontos a megfelelő öltözet

Dr. Balogh Botond héhalmi háziorvos portálunknak elmondta, hogy manapság érdemes alaposan felöltözni, ha útnak indulunk a természetbe. A kullancs ellen javasolt zárt öltözetet viselni, valamint a zoknit ráhúzni a nadrágra, esetleg fejfedőt is lehet hordani. Az orvos hozzátette továbbá: a megfelelő öltözet mellett elengedhetetlen a kullancsriasztó használata is, amelynek manapság számos fajtája van már. Amennyiben nincs kéznél kullancs elleni szer, akkor valamilyen szagos anyagot használjunk, például vietnámi balzsamot, mert azokat nem szereti a kullancs.

Forrás: pxhere.com

Fontos a szakszerű eltávolítás

Amennyiben mégis megtörtént a kullancscsípés, nem szabad bepánikolni, helyette azonnal cselekedni kell.  – Nem kell orvoshoz fordulni, ha valakiben élősködő van, ugyanis annak kiszedése nem orvosi feladat. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy haladéktalanul el kell távolítani a vérszívót. A nyakánál meg kell fogni, és egy hirtelen mozdulattal kitépni a bőrből. Amennyiben beszakad a feje, nem probléma, az már nem okozhat betegséget, de fontos, hogy a kullancs kiszedése minél előbb megtörténjen, hiszen minél tovább él valakiben, annál nagyobb az esély a fertőzésre – emelte ki dr. Balogh Botond, aki azt is elárulta, hogy a kullancs eltávolítása során erre a célra alkalmas speciális kanalat is lehet használni, de köröm-, vagy szemöldökcsipesz is tökéletes lehet. Utána pedig érdemes fertőtleníteni a csípés helyét.

Korábban portálunk már arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen betegségeket hordozhat a kullancs és miért fontos a megelőző oltás, amely az agyhártyagyulladás ellen véd.

A gyermekeket sem kíméli a Lyme-kór

Nagy Karolina, szuhai lakos felidézte portálunknak, hogy mindkét gyermekében volt már sajnos olyan kullancs, amely Lyme-kórral fertőződött.
– A kislányom esetében két héttel a csípést és az eltávolítást követően megjelent a kokárda-szerű folt. Azonnal orvoshoz fordultunk, aki elküldte őt vérvételre, amely kimutatta a Lyme-kór jelenlétét. Ezután hosszú, közel egy hónapos antibiotikumos kúra következett. Szerencsések voltunk, mert a lányom tüntetek nélkül megúszta az egészet – mesélte Karolnia, aki szerint fokozottan figyelni kell a kullancsokra, hiszen az ő esetük is azt mutatja, hogy egyre több a veszélyes vérszívó. Ráadásul le volt fújva mindkét gyermek, ennek ellenére is megtörtént a baj. Éppen ezért az édesanya kullancsriasztó karkötőt vásárolt megelőzésképp, és reméli, hogy ez már hatásosabb lesz, mint a spray volt.

agrotrend.hu / nool.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés