Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Fókuszban

Hírek

A vásárlók kezében a magyar méhészek jövője

A hazai méhészeknek ma már a háztól történő közvetlen értékesítés jelenti az egyetlen túlélési esélyt. Sokan vélik úgy, hogy ha nem járnának hozzájuk a vevők, akkor egyáltalán nem lehetne eladni a mézet. A méhészek számára ráadásul az akác a másik kapaszkodó. Ha tavasszal megérkezik a fagy, akkor az egész évre tiszta helyzetet teremt a szezonban. Idén azonban az elsődleges növénynek számító akácból annak ellenére nem sikerült jól a termés, hogy korán virágba borultak az akácerdők. A két hétig tartó hűvös idő a virágzás közepén érte az akácot, viszont a másodvirágzás már nem adott olyan mézet, mint amilyet megszoktak a termelők.

Így járt a Somogy vármegyei Visz határában gazdálkodó Papp György méhész is, aki idén már a harmincadik szezonját kezdte és az eltelt évtizedekben sok mindent látott és tapasztalt. Somogyban meghatározó növény az akác, hiszen nagy területen találhatók összefüggő akácerdők, ezért a jó termés híre gyorsan eljut az ország másik végébe is.

Bár rengeteg virág volt a fákon, de a hideg időjárás miatt nem mentek a fára a méhek. A klímaváltozás ezért nagyban befolyásolja a méhészek munkáját, mert ha rossz idő van, akkor a méhek nem repülnek ki a kaptárból és nem gyűjtenek mézet, csak akkor, ha kedvezőre fordul az időjárás

-mondta a somogyi méhész, aki hozzátette:

az akác után a hárs virágzás kedvezőbb volt, de a nyár második felében megérkezett a szárazság, amitől az összes virág elhervadt és a méhek ezért nem tudtak felkészülni az őszre úgy, mint korábban.

Papp György régóta járja az országot a méh családokkal. Másutt kedvezőbbek voltak a feltételek az akác fejlődéséhez: a Bakonytól délre sokkal korábban virágzott, ezért akik ott gyűjtöttek virágport, azok jól jártak. A méhész Visz határában 425 méhcsaláddal foglalkozik, ezeket vándoroltatja, de már egyre kevésbé éri meg, mert magasak az üzemanyagárak, ráadásul a méz ára nem változik a boltokban.

Fotó: Papp György, somogyi méhész

Balatonbogláron és környékéről sokan felkeresik, hogy vásároljanak tőle közvetlenül mézet. A nagy állomány miatt sok mézet állít elő és nagyban értékesíti, az ára viszont annyira visszaesett a nagybani értékesítésnek, ami miatt sokan abbahagyják a méhészkedést, mert egyszerűen nem éri meg folytatni.
A következő évben már ő sem vándoroltat, hanem csak annyi mézet termel, amennyire szüksége van.

Ez az év még inkább felvet sok kérdést a jövőre nézve, miután a hideg tavasz és száraz nyár miatt az ősz kezdetére nem volt a méhészetekben elegendő virágpor és nektár, a méhanyák pedig leálltak a petézéssel, ezért sok helyen kevesebb méhcsaládot teleltetnek be.

Fontos tudni a szorgos munkájukról azt is, hogy a méhecskék minden időszakban kapcsolatba kerülnek a gyógynövényekkel is, melyeket a kaptárakba ugyanúgy behordanak a főnövény – akác, hárs, napraforgó – mellett, ezért aki mézet eszik, az rengeteg vitamint és ásványi anyagot visz be a szervezetébe.

Papp György saját tapasztalatát mondja el a vásárlóknak. Minden napját egy kanál mézzel kezdi, amely a legjobb immunerősítő módszer a számára. Így a betegségek kialakulásának az esélye is kisebb lesz.

 

Agrotrend.hu/ Novenyvedoszer.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés