Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

A várakozások ellenére jó akácméz várható

A méhészek már elkönyvelték azt, hogy idén minden bizonnyal nem kell akácmézet pörgetniük, ám csoda történt, ugyanis hibernálódtak a virágok. Ilyet még a tapasztaltak sem láttak, hogy az öt-hat napos hideg idő elvonultával újra elkezdett virágozni, ráadásul ez nem egy újbóli virágzás, hanem folyamatosan borultak a fák virágba.

Forrás: Novenyvedoszer.hu

Úgy állt meg a fejlődésben az akácvirágzás a hideg előtt, hogy a virágok egy része már kinyílt, másik része pedig a babnak kinéző állapotában volt. A fiatal akácosok aztán kinyíltak, az öregebbek pedig nem. Ez a csoda megmentette a zselici méhészeket, habár így sem lesz csúcsmennyiség, hanem inkább gyenge, vagy közepes termést takarítanak be, de a méhek egyértelműen megdolgoztak az eredményért.

Amíg a fentieknek köszönhetően rekord akácméz-termés lehet Somogyban, addig a kelet-magyarországi méhészeknek nincs ekkora szerencséjük, hiszen ott alig volt nektár az akácosokban. A Zselicben a hárs is szépen beindult és a méhészek alig győzik a családokkal a vándorlást. A nyírségiek pedig nem örülnek, hogy minden egyszerre virágzik, mert aggódnak, hogy egyszerre lesz vége mindennek és a nyári hőségben majd nem lesz virágzó növény a térségükben.

Mészáros János, a Zselici Méhész Egyesület elnöke a mögöttünk hagyott időszakot úgy értékelte, hogy ha nem jó a tél, akkor a tavasztól sem lehet sokat várni a méhészeknek. Mint ismert, márciusban 15 fok fölé is emelkedett a hőmérséklet, előre hozta az időjárás a természetet, a repce elkezdett virágozni március végén, amelynek normális esetben április közepén kellett volna megtörténnie, de ugyanúgy elindult az akác is. Ekkor jött a hirtelen lehűlés, ami egy hétig tartott és emiatt sokan lemondtak az akácról. Ekkor történt a bevezetőben említett csoda.

“-A hárs virágzása is különösen fontos Somogyban, hiszen a zselici hársméz tavaly kiemelkedő nemzeti értékként bekerült a Magyar Értéktárba. A méhészek ennél a virágzásnál is reménykednek, hiszen az esős, kissé trópusi idő különösen jót tesz a hársnak -összegezte Mészáros János.”

Az akácfa nem mindenhol termelt nektárt, emiatt az erdőkben nem lehetett érezni az akác illatát, ezért a méhek megpróbáltak más virágokról gyűjteni, ami majd meghatározza az akác minőségét. Az akácméz sok helyen elkészült, a termés országszerte közepesnek nevezhető. Ahogy az akácvirágzás megkezdődik, a méhészek általában minden más virágot ott hagynak és irány az akác. A hársnak június közepén kellene virágozni, ehelyett már régen virágzik.

 

Agrotrend.hu/ novenyvedoszer.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés