Hírek

A Strautmann-nál tudják: a szarvasmarhatartás alapja a kiváló minőségű TMR

A Strautmann Gépgyártó Hungária Kft. gazdanapot és bemutatót szervezett, mely során az érdeklődők megismerhették a gyakorlati tapasztalatokon alapuló Strautmann önjáró takarmánykeverő-kiosztó kocsi előnyeit, valamint kiállításra került egy vontatott takarmánykeverő és egy CS 95 szervestrágyaszóró. A partnertalálkozóról és a takarmánykeverő-kiosztó kocsik szarvasmarhatenyésztésben való szerepéről Keller Károly értékesítési igazgatóval beszélgettünk.

  • Milyen szerepet tölt be a Strautmann Gépgyártó Hungária Kft. a takarmányozás-technológiai piacon?
  • A Strautmann Gépgyártó Hungária Kft. egy német, a mai napig családi vállalatként működő anyacég magyarországi vállalata. Az anyacég 1930 óta foglalkozik szálas takarmány készítéséhez szükséges eszközök gyártásával. Európában három helyen végeznek gépgyártást: Németországban, Lengyelországban és Magyarországon. A hazai gépgyártó üzem Mátranovákon található, itt a takarmánykeverő-kiosztó kocsik és a 20 t alatti szervestrágya-szórók, valamint rendfelszedő kocsik számára készítenek alvázakat és különféle komponenseket. A magyarországi cég teljeskörűen kiszolgálja a partnereket, a gépgyártáson felül közvetlen értékesítéssel foglalkozunk, illetve teljeskörű szervízhátteret biztosítunk.

A Strautmann Új-Zélandtól kezdve, Dél-Afrikán át, Kanadáig és Ausztráliáig minden jelentős szarvasmarha ágazattal rendelkező országba szállít prémium kategóriájú eszközöket.

  • Mi az értékesítési stratégiájuk?
  • Fontos számunkra, hogy az értékesítésünk során nincs köztes láncszem, külső kereskedő. Közvetlen kapcsolatban állunk partnereinkkel, így a fejlesztések, takarmányozás tudományi újdonságok, innovációk közvetlenül eljuttathatók a gazdákhoz, illetve az ő elsőkézből származó tapasztalataikat, igényeiket fel tudjuk használni a fejlesztés során.
  • Hogy vélekednek a hazai gazdák a Strautmann gépekről?
  • A hazai állattenyésztők szeretik az eszközeinket, megbíznak bennünk, hiszen a gépeink még 5-10 év után is kiváló minőségűek, éppen ezért előszeretettel keresik a használt eszközöket is.

A legnagyobb elismerés számunkra, hogy a gazdák, akik használják a gépeinket nagyon pozitív visszajelzésekkel ajánlják azokat a többi gazdálkodó számára a partnertalálkozóinkon.

  • Miért tartják fontosnak a partnertalálkozók szervezését?
  • Az általunk szervezett gazdanapokon az érdeklődő gazdák nem egy marketingszöveget hallanak, hanem elsőkézből hallhatják a többi partnerünk tapasztalatait, megtekinthetik az eszközöket működés közben. A gépbemutatón felül ezeknek a találkozóknak van egyfajta közösségi ereje. Sok estben a tapasztalatcsere mellett szövetségek és együttműködéseik is születnek a gazdák között rendezvényeinken.

 

  • Milyen módon segítik a gazdákat a döntésben?

Nálunk nincs egyszerűen, íróasztal mögül elkészített árajánlat.

Próbálunk mindenben alkalmazkodni a gazdákhoz és a lehető legmagasabb mértékben kiszolgálni az igényeiket. Ezért, mielőtt ajánlatot teszünk, személyesen meglátogatjuk a gazdát a telephelyén, megtekintjük a lehetőségeit. Megnézzük, hogy milyen állatállománya, takarmánybázisa, tartástástechnológiája, gépei vannak, ezek alapján tudunk segíteni abban, hogy megkeressük a számára legmegfelelőbb eszközt a palettánkról.

  • Milyen előnyökre tesz szert az az állattenyésztő gazdaság, amely az önök eszközeit választja?
  • Az állattenyésztésben az egyik lefontosabb tényező a takarmányminőség, ennek a javításához járulunk hozzá a gépeinkkel. A Strautmann takarmánykeverő-kiosztó kocsik nagyon rövid idő alatt, kiváló minőségű, tökéletesen homogén TMR előállítására képesek.

A homogén takarmány csökkenti a válogatás lehetőségét, amely hozzájárul az egészséges állomány kialakulásához, kevesebb lesz a takarmány pazarlás, csökken a jászol-hierarchia, nő a tejhozam, vagy a súlygyarapodás.

Tejelő szarvasmarha állományban akár napi 3-5 liter többlet is elérhető, hőstressz esetén pedig kiküszöbölhető a visszaesés. Húsmarha tartó partnereink visszajelzése alapján a TMR-ből való válogatás lehetőségének kizárásával drasztikusan nőtt a napi tömeggyarapodás mértéke is.

A Strautmannal való együttműködésről és egy önjáró takarmány kiosztó kocsi beszerzésének tapasztalatairól Csintalan Zoltánnal, a Galgamenti Mezőgazdasági Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk.

  • Milyen Strautmann eszközt használnak a gazdaságukban, miért ezt választották?
  • Két éve vásároltunk egy Strautmann SF 1702-es önjáró etetőkocsit. A döntésnél több szempontot vettünk figyelembe és egyfajta bátorság is kellett hozzá, mivel Magyarországon a mi gazdaságunk szerzett be elsőként önjáró Strautmann-t, tehát hazai üzemeltetési tapasztalat nem volt. Mégis

amiért mellette döntöttünk: első megtekintéskor egyértelművé vált, hogy jó minőségű homogén mixet tud csinálni, akár kisebb mennyiségben is,

egyszerű a kezelőfelülete, kezelése, elrendezése révén könnyen szerelhető, elektromos hiba esetén is a hidraulikájával kietethető a bekevert takarmány, összkerék kormányzással megfelelően mozgékony a telepen, szerkezetileg stabilabbnak tűnt a vetélytársaknál. Ezáltal megfelelt a gép az üzemeltetési kritériumainknak.

  • Két év használat után milyen változásokat hozott az eszköz használata a gazdaságban?
  • Döntésünk helyesnek bizonyult, fejési átlagunk a beszerzést követően rövid időn belül tehenenként 1 literrel emelkedett, üzemeltetési költségünk a korábbi etetőkocsihoz képest 30%-kal csökkent az első évben.

Az etető kocsi olyan gép az állattenyésztésben, aminek minden nap minőségi munkát kell végeznie, nem csak rajta múlik a takarmány minősége, de jelentősen tudja befolyásolni, hogy mit kap az állat.

Az idei nyár jó példa, a nagy meleg ellenére tudtuk tartani a fejési átlagot maximum 0,5-1 literes visszaeséssel, ez is azt mutatja, hogy az etető kocsi is jól beállt a rendszerre.

  • A gépkezelők kedvelik az új eszközt?
  • Az etető kocsi csak egy eszköz, hatékonyságát befolyásolja az ember, aki üzemelteti, karbantartások idejére a régi etetőkocsinkat használjuk, a kezelőknek ma már „nehézséget” jelent visszaállni a régire, úgy megszokták az új gépet.
  • Milyen a kapcsolatuk a Strautmannal?
  • Beszerzéskor az is a Strautmann felé billentette a mérleg nyelvét, hogy Magyarországon is rendelkezik gyártó üzemmel, így nem egy kereskedővel, hanem közvetlenül a gyártóval állunk kapcsolatban. Mind a magyarországi, mind a német anyacéggel azóta is jó az együttműködésünk.

Ha gond van mindig a lehető leggyorsabban próbálnak segíteni.

Mai napig hálás vagyok nekik, amikor az új etető kocsink még gyártás alatt volt meghibásodott a régi, rögtön segítettek, egy vontatott kocsit bocsájtottak rendelkezésünkre, amíg meg nem érkezett az önjáró. Ugyanakkor a megrendelt 1701-es helyett, már az akkor legújabb 1702-es Vario 2 keverőcsigás gépet kaptunk, az új környezetvédelmi normáknak megfelelő 6 hengeres John Deere motorral, aminek a keverése még jobb, mint az elődjének, és a z új motorral még hatékonyabban tudjuk üzemeltetni, így eddigi kapcsolatunkról csak pozitívan tudok nyilatkozni.

  • Két év elteltével hogy vélekedik a beruházásról?
  • Összegezve azt mondhatom nem bántuk meg a döntésünket, beruházásainknak köszönhetően, aminek egyik legfőbb eleme az etetőkocsi volt,

a tejtermelésünk emelkedett, stabilizálódott, így azt hiszem az állatok is „döntöttek”: jó választás volt.

Web: www.strautmann.com 
Facebook: Strautmann Gépgyártó Hungária Kft.

agrotrend.hu / Strautmann

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés