Hírek

A húsfogyasztás nem önmagában okozója a cukorbetegségnek

Az „Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezésű csoport újabb kommunikációs anyagában a húsfogyasztás és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása közötti összefüggéseket bizonyítani próbáló újabb tanulmány hiányosságaira hívja fel a figyelmet. Rávilágítanak továbbá arra, hogy Walter C. Willett, a tanulmány egyik társszerzője mögött milyen hiper-feldolgozott vegán élelmiszereket gyártó multinacionális cégek állnak, ami kétségessé teszi, hogy a tanulmány társszerzőjeként képes-e elfogulatlan álláspontot képviselni abban a kérdésben, hogy a vegán/vegetáriánus étrend előnyösebb-e az egészség szempontjából.

forrás: pxhere

A húsfogyasztás cukorbetegséget okoz? Nyilvánvalóan nem. Egyesek mégis évek óta próbálják bizonyítani ezt, sikertelenül.

A közelmúltban újabb tanulmány jelent meg, amely a húsfogyasztás és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása közötti összefüggést próbálja bizonyítani. A szerzők között van Walter C. Willett amerikai orvos és táplálkozáskutató, és a módszer mindig ugyanaz: alacsony tudományos színvonalú tanulmányokat tesznek közzé a húsfogyasztás és a cukorbetegség közötti kapcsolatról, miközben a rendkívül alapos és rendszeresen végzett felülvizsgálatok és a legszigorúbb tudományos igényű klinikai vizsgálatok már bőségesen és alaposan bizonyították az ellenkezőjét.

témával kapcsolatos kutatások a végső szakaszukba értek és bebizonyították, hogy a húsfogyasztás nem növeli a vércukorszintet, az inzulinrezisztenciát, a gyulladást és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. Valójában éppen az ellenkezőjéről van szó és az embereket arra ösztönzik, hogy hagyják el a gabonaféléket, a keményítőt és a cukrot és egyenek több vörös húst, mellyel visszafordíthatóvá válhat a 2-es típusú cukorbetegség.

A hús elleni keresztes hadjárat nem áll meg

Évtizedek óta rendíthetetlenül vegetáriánus ideológiát követve és a hiper-feldolgozott vegán élelmiszereket gyártó multinacionális cégek pénzügyi érdekeltségei által támogatva Willett fáradhatatlanul támadja a húst és a húsfogyasztást. A számos leleplezés ellenére új tanulmányában ragaszkodik ahhoz, hogy mindenáron bizonyítsa a húsfogyasztás és a cukorbetegség közötti kapcsolatot. Felületesen szemlélve az anyag értékes tanulmánynak tűnhet, mivel a The Lancet Diabetes and Endocrinology című tekintélyes folyóiratban megjelent, több hasonló célú vizsgálat eredményeiből készült átfogó elemzésről van szó, a valóságban azonban az anyag erősen korlátozott, alapvető adatok hiányoznak belőle és semmilyen alátámasztott ok-okozati összefüggéssel nem rendelkezik, amint arra több tudományos kutatási szakértő is rámutat.

Ez a kutatás egy metaanalízis, amely a semmiből illeszt be kohorszokat, azaz a felméréshez mintául vett azonos korú személyek csoportját, anélkül, hogy dokumentált klinikai előzmények állnának mögöttük” – magyarázza Giuseppe Pulina az Állattudományi és Állattenyésztési Egyesület tiszteletbeli elnöke, a Sassari Egyetem Mezőgazdasági Tanszékén az állattenyésztési etika és fenntarthatóság tudományterületeinek professzora, valamint a Carni Sostenibili elnöke: ”Kohorszvizsgálatról lévén szó, nem szolgáltatnak ok-okozati összefüggést, ezért a vizsgálatok alapján nem lehet közvetlen ok-okozati összefüggést megállapítani a húsfogyasztás és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása között. Valójában a megfigyelt összefüggéseket befolyásolhatják olyan zavaró tényezők, amelyeket nem sikerült teljes mértékben ellenőrizni.

Ellentmondásos tanulmány

A 2-es típusú cukorbetegség az úgynevezett metabolikus szindróma kórképhez tartozik, amelynek többszörös és differenciált etiológiája van, és amelyet több kockázati tényező, például a hasi elhízás, a magas vérnyomás és a magas éhgyomri vércukorszint egyidejű jelenléte jellemez. Tekintettel az összetett és multifaktoriális etiológiára, amely genetikai, környezeti és viselkedési tényezőket is magába foglal, és amelyben az elhízás és a mozgásszegény életmód a fő kockázati tényezők közé tartozik, a 10 éves követéses kérdőívekből − amelyek nem teljesen pontosak − lehetetlen azonosítani a táplálkozási okot.

A húsfogyasztást önbevallásos étrendi kérdőívek segítségével mérték, ami az adatgyűjtés legkevésbé megbízható módja, mivel a résztvevők pontatlanul vagy helytelenül adhatták meg húsfogyasztásukat és egyéb étkezési szokásaikat, ami önszelekciós torzítást eredményezhet, és egyes élelmiszerek fogyasztását túl- vagy alul becsülheti.

Ezenkívül a hús minősége és az elkészítési módok is befolyásolhatják a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, de ezeket a változókat nem vizsgálták meg teljes mértékben. Elmondható, hogy ennek a kutatás az egyetlen újdonsága az, hogy a vörös és hiper-feldolgozott húsok mellett a csirkehúst is bevonta a vizsgálatba, de a vizsgálat során nem tettek különbséget például a rántott csirke és a sült csirke között.

Végül kiemelendő az is, hogy a vizsgált populáció nem reprezentálja a teljes globális lakosságot, így az eredmények nem általánosíthatók. Ezért óvatosnak kell lenni a vizsgálati eredmények értelmezése során, további vizsgálatokra van szükség a megfigyelt összefüggések megerősítéséhez és az egyértelmű ok-okozati összefüggés megállapításához.

 

Agrotrend.hu/ allattenyesztok.hu

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Szakmai partner
Nyakas Farm
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés