Hírek

Természet

A Duna-Dráva Nemzeti Park kiállítása a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban

Április 4-én nyílt meg Budapesten, a Vajdahunyadvárban a Duna-Dráva Nemzeti Park természeti értékeit, egyediségét, különleges élővilágát komplex formában bemutató kiállítás. A tárlat mindezeken túl betekintést nyújt a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (DDNPI) munkatársainak sokrétű szakmai tevékenységébe is. A következőkben összegezzük a kiállítás tematikáját és misszióját.

A Duna-Dráva Nemzeti Park történetének felvázolásával indul a kiállítás. A nemzeti park 1996 tavaszán jött létre, a két névadó folyó mentén, megközelítőleg 50.000 hektár kiterjedésű területen. A táj képének kialakításában a vízé a főszerep, az áradások és a velük érkező víztömeg, valamint tápanyagban gazdag hordalék. A folyók mentén vadregényes ártéri erdők húzódnak meg, színes és változatos élővilággal. A nemzeti park szinte teljes területe az egykori ártéren található. 2021-ben jött létre Magyarország, Ausztria, Horvátország, Szerbia és Szlovénia részvételével a Mura-Dráva-Duna Bioszféra-rezervátum. A természeti területeit felölelő bioszféra-rezervátum Európa egyik legnagyobb természeti területének számít.

Forrás: pixabay.com

Kiállítás tematikája

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság tevékenysége a nemzeti parki védettséget élvező területeken túl kiterjed szinte a teljes Dél-Dunántúlra. A kiállításon így a Gemencet és Béda-Karapancsát magába foglaló Dunai Tájegység valamint a Drávai Tájegység mellett megjelennek a tájvédelmi körzetek, továbbá az egyedi értékkel bíró helyszínek, mint például a Szársomlyó Természetvédelmi Terület. Minden tájegység esetében említésre kerülnek az adott térségre jellemző növény- és állatfajok, valamint társulások, az ökoturisztikai és környezeti nevelési programok, szó esik a bemutatóhelyekről és tanösvényekről. Külön tablót kapott a Duna-Dráva Nemzeti Park területére egykor jellemző hagyományos gazdálkodási formák ismertetése: a fokgazdálkodás és az ártéri gazdálkodás, a tradicionális halászat eszközeitől a gyümölcstermesztésen, a gyógynövény termesztésen és az élelmiszerek tartósításán át a fa feldolgozásáig.

A látogatók megismerhetik a DDNPI Természetvédelmi Őrszolgálatának munkáját, a természetmegőrzési tevékenységeket. Melyek kiterjednek az élőhelyek és a fajok védelmére, valamint az élőhely-rehabilitációs tevékenységre. Bemutatásra kerülnek a DDNPI történetének legjelentősebb természetvédelmi projektjei, például a Rezéti-Holt-Duna kotrása, a dávodi Földvári-tó és a karapancsai erdei tavak rehabilitációja, a Riverside, a LIFE WILDisland. A génmegőrzési, valamint élőhely-fenntartási céllal tartott régi magyar háziállat fajták ismertetése szintén szerepel a kiállítás anyagában.

A Zselici Csillagoségbolt-park az első Európában, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Csillagászati Egyesület közreműködésével.  Amellett, hogy különleges látványt nyújt az odalátogatóknak, kiváló eszköz arra, hogy felhívjuk a figyelmet a fényszennyezés káros hatásaira és a személyes felelősség kérdésére. DDNPI területén zajlik a Mohács500 program, melynek keretében 2026-ig, a mohácsi csata 500. évfordulójáig fejlesztésekre és kutatásokra kerül sor. Ezek a témák is külön figyelmet kapnak a kiállításon.

A számos tárgyi eszközt felvonultató kiállítás összességében jó lehetőséget biztosít a nagyközönség számára ahhoz, hogy betekintést kapjon a Duna-Dráva Nemzeti Park és Dél-Dunántúl természeti értékeibe. Valamint a területen zajló szakmai tevékenységekbe. A kiállítás új ismeretekkel gazdagítja és kedvet ad a vadregényes területek személyes felfedezéséhez. Reméljük, hogy a kiállítás látogatása segít a felelős természetvédelem iránti tudat kialakulásában és fejlődésében.

agrotrend.hu / Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés