Hírek

Természet

MME: Cigányréce számlálásra hív

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Vízimadár-védelmi Szakosztályának kezdeményezésére harmadik alkalommal kerül sor a cigányrécék országos szintű tavaszi szinkronszámlálására 2024. április 12. és 15. között.

Az MME a négy napos számlálás során a cigányrécék vonulásában szerepet játszó vizes élőhelyek egyidejű felmérésével szeretne minél pontosabb képet kapni e récefaj átvonuló példányainak mennyiségi eloszlásáról. Hosszútávon pedig a hazánkon átvonuló madarak számának évenkénti változásairól.

Magyarország fontosabb vizes élőhelyein már sok évtizedes hagyománya van az azonos időpontokban végzett madártani felméréseknek. A Vonuló Vízimadár Monitoring (VVM) hóközepi felméréseinek segítségével meglehetősen pontos pillanatképet kaphatunk a hazánk legfontosabb vonulóhelyein észlelt vízimadarak aktuális számáról. Az egy időpontban történő felmérés ugyanis minimálisra csökkenti a különböző vizes területek között átmozgó madarak „többszöri számbavételének” esélyét.

Forrás: pixabay.com

Az MME Vízimadár-védelmi Szakosztálya 2022 óta országos szinkronszámlálást hirdet meg a három kiemelt vízimadárfaj (barátréce, cigányréce, nagy goda) felméréseihez. Ezzel olyan vizes élőhelyekről is információkat szerezhetünk az adott faj jelenlétéről, amelyek egyébként nem szerepelnek a Vonuló Vízimadár Monitoring hagyományos célterületei között.

A három kiemelt vízimadárfaj közül a cigányréce tavaszi vonulási csúcsa esik legkésőbbre. 2024. április 12-15. között minden madármegfigyelő segítségét várják, aki a napokban hazánk vizes élőhelyein cigányréce egy vagy több példányát látja.

Az adatközlés legegyszerűbb módja, ha a megfigyeléseket a Madáratlasz Program internetes adatbázisába töltik fel a felmérők. Erre asztali számítógépről, és okostelefonról (Turdus applikáció) egyaránt lehetőség nyílik. A felmérés eredményeiről az adatok összesítését követően ad részletek tájékoztatást a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

A Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón is a kiemelt témák közé tartozott állatfajaink védelme és fenntartása, melyet a Your Planet kiállítás mutatott be. A 18 szigetből álló tárlat több mint 6500 négyzetméteren kapott helyet. Különleges vizuális megoldásokkal tette kézzelfoghatóvá a fenntarthatósági és környezetvédelmi kihívásokat, melyekkel az élővilággal együtt szembe kell néznünk.

agrotrend.hu / Greendex

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés