Hírek

115/2007. (X. 10.) FVM rendelet

a Villányi borvidék védett eredetű borairól szóló 91/2005. (X. 18.) FVM rendelet módosításáról

A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény 57. §-a (1) bekezdésének g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter feladat- és hatásköréről szóló 162/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. §-ának a) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. § A Villányi borvidék védett eredetű borairól szóló 91/2005. (X. 18.) FVM rendelet (a továbbiakban: R.) 3. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(1) Villányi védett eredetű classicus bort csak blauburger, cabernet franc, cabernet sauvignon, chardonnay, hárslevelű, kadarka, kékfrankos, kékoportó, királyleányka, merlot, olaszrizling, ottonel muskotály, pinot blanc, pinot noir, rajnai rizling, sauvignon blanc, syrah, szürkebarát, tramini, zengő, zöldveltelini és zweigelt szőlőfajtákból lehet készíteni."

2. § Az R. 6. §-ának helyébe a következő rendelkezés lép:

"6. § A villányi védett eredetű premium bor alapanyagául szolgáló szőlőnek legalább az alábbi értéket kell elérni:

a) 20,0 MM°: cabernet franc, cabernet sauvignon, hárslevelű, merlot, rajnai rizling, sauvignon blanc, tramini;

b) 19,0 MM°: kékfrankos, olaszrizling, pinot noir, syrah, zweigelt;

c) 18,5 MM°: chardonnay;

d) 18,0 MM°: ottonel muskotály;

e) 17,5 MM°: kadarka, kékoportó."

3. § Az R. 7. §-ának helyébe a következő rendelkezés lép:

"7. § (1) A villányi védett eredetű bor szőlőfeldolgozására és borászati technológiájára a meghatározott termőhelyről származó minőségi borokra irányadó jogszabályokat kell alkalmazni, az e rendeletben meghatározott eltérések figyelembevételével.

(2) Félédes, édes, félszáraz borokat csak természetes érésből származó szőlőből, kizárólag hárslevelű, ottonel muskotály, illetve tramini fajtákból lehet készíteni.

(3) A villányi védett eredetű borok nem édesíthetőek.

(4) A premium vörös borokat fahordóban kell érlelni legalább 1 évig, kadarka, valamint kékoportó fajták esetében legalább 6 hónapig."

4. § Az R. 8. §-ának (2) és (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

"(2) A bizottság 50 tagú. A tagokat a Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsa választja egy naptári évre. A bizottság tagjai közül 40 főt a borvidéki termelők vagy a hegyközségi (hegyközségi tanácsi) tisztségviselők közül kell megválasztani.

(3) A bizottság titkári feladatait a Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsának titkára látja el. A bizottságot a titkár hívja össze, szervezi annak munkáját, de a bírálatban nem vesz részt."

5. § Az R. 9. §-ának (4)-(6) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

"(4) A bor megnevezését annak használata előtt a Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsának be kell jelenteni. A Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsa a védett eredetű borok megnevezésére használt kifejezésekről nyilvántartást vezet.

(5) A szabályos (fektetett vagy állított négyzetlap, vagy téglalap alakú) címkék esetében a címke jobb alsó sarkába a villányi védett eredetű borok jelképét, a magyar kikerics (Colchicum hungaricum) növényről készült, a 2. számú melléklet szerinti grafikát kell elhelyezni. A grafika kapcsolódik a "Districtus Hungaricus Controllatus Villány" szintén kötelezően feltüntetésre kerülő szövegrészhez, amely a logo külső kettős körében a 2. számú melléklet szerint foglal helyet. Szabálytalan formájú (tépett alsó szélű, romboid, sarkára állított négyszög alakú, ovális stb.) címke esetén a magyar kikerics grafikát a címke formájától függően, de annak alsó harmadában kell elhelyezni. A magyar kikerics grafikát az adott címkével harmonizáltan (szín, betűtípus használata) kell elkészíteni és elhelyezni. A "DHC Villány" jelképéül szolgáló logo grafikai megjelenése legalább 2,0 cm, legfeljebb 3,0 cm átmérőjű lehet.

(6) A villányi védett eredetű borokat csak üvegbe palackozva lehet forgalomba hozni. Ez alól kivételt képeznek az adott termőhelyen belül a termelő által, saját pincéjében, helyben fogyasztásra értékesített saját termelésű borai. A villányi védett eredetű premium bort csak a villányi borvidék területén vagy annak határától számított 35 km-es körzetében, a Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsa által nyilvántartásba vett palackozóban lehet palackozni."

6. § Az R. 13. §-ának helyébe a következő rendelkezés lép:

"13. § A szőlőtermelők a 12. §-ban meghatározott nyilvántartásokat az egyéb nyilvántartásokkal együtt kötelesek megőrizni legalább 5 évig, vagy az utolsó forgalomba hozatal napjától számított 1 évig, és azt az ellenőrzést végző szerveknek kérésre bemutatni, illetve a nyilvántartásokból adatot szolgáltatni a Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsa részére."

7. § Az R. 14. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(1) A 4. §-ban meghatározott művelésmódok mellett a rendelet hatálybalépését követő 15 évig a szőlőültetvény művelésmódját tekintve egyes függöny, GDC, sylvoz, moser féle művelésmód is lehet, amennyiben a szőlőültetvényt a rendelet hatálybalépése előtt telepítették."

8. § (1) Az R. 1. számú melléklete helyébe e rendelet 1. számú melléklete lép.

(2) Az R. 2. számú melléklete helyébe e rendelet 2. számú melléklete lép.

9. § (1) E rendelet a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba.

(2) Az 5. § tekintetében a korábbi szabályoknak megfelelő jelölésű címke a védett eredetű bor forgalmazásának befejezéséig használható.

(3) A 7. § (3) bekezdésében foglaltakat első ízben a 2008-ban szüretelt borokra vonatkozóan kell alkalmazni.

(4) Az 1-8. § a hatálybalépést követő 3. napon hatályát veszti. E rendelet 2020. december 31-én hatályát veszti

 Forrás: FVM

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés