Hírek

A környezetvédelmi bizottság támogatja Sólyom kifogásait a vízgazdálkodási törvényt illetően

Egy tartózkodás mellett elfogadta az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottsága azt a javaslatot, hogy vonják vissza a vízgazdálkodási törvénymódosítás-tervezetet, amelyet Sólyom László köztársasági elnök megfontolásra visszaküldött az Országgyűlésnek.

A bizottság hétfői ülésén – három tartózkodás mellett – azt a két módosító javaslatot is támogatta, amelyek a törvénytervezet legsúlyosabb hibáit kezelnék.
    
Az ülésen Velkey Gábor (SZDSZ) elmondta: a törvénymódosítás-tervezet környezetvédelmi igazgatási és hatósági szempontból sem alkalmas arra, hogy az Országgyűlés elfogadja azt, mivel nem kezeli kellően komplexen a kérdést, és olyan mentességeket és egyedi eljárásokat eredményez, ami a vízgazdálkodás tekintetében rossz irányba vezetne Magyarországon.
   
Hozzátette: a köztársasági elnök észrevételei lefedik az összes  kritikát, amelyek a parlamenti vitában is elhangzottak. Velkey Gábor hozzászólásával Katona Kálmán (független) és Józsa István (MSZP) is egyetértett.
   
A jogszabály módosításáról szóló törvénytervezetet még június 15-én fogadta el az Országgyűlés 195 igen, 17 nem és 0 tartózkodó szavazat mellett.
   
Sólyom László legfőbb kritikai észrevétele a módosítással kapcsolatban az volt, hogy – bár a jelenleg hatályban lévő törvény kötelezően előírja a kizárólag energiahasznosítás céljából kitermelt termálvizet visszatáplálását a kivétel helyére, a felszín alatti vízrétegbe – a parlament által elfogadott törvénymódosítás lehetőséget adna a termálvíz-kistermelőknek arra, hogy egyedi felmentést kapjanak ez alól. A köztársasági elnök szerint a módosítás miatt veszélybe kerülhetne a magyar felszín alatti vízbázis.

Forrás: MTI
 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés