Gazdálkodás

Hírek

Hírlevél

10-20%-os terméskiesést okozhatnak az almaültetvényeket sújtó fagyok

Az ukrán gyümölcsösöket sem kímélte az áprilisi hidegbetörés, így a tavalyi 1,08 millió tonnás termés 945 ezer tonna környékére csökkenhet.

Az áprilisi tavaszi fagyok jelentős kiesést okozhatnak az idei ukrán almatermésben Volodimir Gurzsij, az USPA Fruit exportőr vállalat szakértője szerint: “Az idei tavasz egyszerre több meglepetéssel is szolgált Ukrajnában: korai kitavaszodás, egyidejű és hosszan tartó virágzás, késő tavaszi fagyok, ráadásul a szokásosnál hűvösebb időjárás miatt a beporzó méhek sem voltak elég aktívak. Természetesen mindezek a tényezők nem egy időben jelentkeztek Ukrajna minden gyümölcsösében, de ezek a körülmények mégis kedvezőtlen hatással lesznek a termésre és annak minőségére. Általánosságban elmondható, hogy a gyümölcsösökben néha ugyanazon a napon több szokatlan jelenséget is megfigyeltek, például forró nap, éjszakai fagyok, egyidejűleg virágok és 20 mm átmérőjű almák jelenléte ugyanazon a fán.”

Forrás: pixabay.com

“Az áprilisi tavaszi fagyok időzítése nem is lehetett volna rosszabb, mivel a virágzás is a szokásosnál korábban indult” – fejtette ki Gurzsij. “Az almafák a szokásosnál néhány héttel korábban kezdtek el tömegesen virágozni, így a fagy a már a terméskezdeményeket károsította, nem a virágokat, ami az érintett régiókban mindenképpen befolyásolni fogja a termés mennyiségét és minőségét. Közép-Ukrajnában és Podóliai-hátság területén hidegebb és párásabb volt az időjárás, ami nem ösztönözte a méheket az aktív repülésre és ennek megfelelően a beporzásra..”

Gurzsij hangsúlyozza, hogy ezek az anomáliák nem minden régiót érintenek olyan súlyosan, mint a fentieket, de összességében a termés jelentős csökkenésére számítanak: “Egyértelműen a Közép-Ukrajnában és Podóliában fekvő gyümölcsösök esetében a legnagyobb a várható kár, ami egyes helyeken akár a 30-40 százalékot is eléri. A délebbre fekvő Bukovinában a gyümölcsösök kisebb veszteségeket szenvedtek el, különösen a dombokon fekvő ültetvények. Kárpátalján szinte veszteségek nélkül sikerült átvészelni ezt az időszakot. Természetesen még korai lenne termés-előrejelzésről beszélni, hiszen júniusban még lesz egy természetes hullás, és számos egyéb esemény, például jégeső is lehetséges. Stabil, standard körülmények között azonban már most látható, hogy a szokásosnál 10-20 százalékkal alacsonyabb lehet a termés (ez a tavalyi 1,08 millió tonna után körülbelül 945 ezer tonnát jelentene).”

Forrás: fruitveb.hu

A fajták között is lesznek jelentős különbségek. Gurzsij megfigyelései szerint a Royal Gala fajta szenvedett a legkevésbé, a Golden egy héja rozsdásodhat, míg egyes fajtáknál fagylécek, fagygyűrűk jelenhetnek meg. Az ilyen módon sérült almák azonnal feldolgozásra kerülnek majd.”

A közeljövőben további fagyok is várhatók, de Gurzsij szerint nem csak emiatt kell aggódni, mivel néhány régiót még mindig súlyosan érint az Oroszországgal vívott háború, ami a hadi cselekmények pusztító hatása mellett munkaerőhiányt is okozhat majd a betakarításai időszakban.

agrotrend.hu / Fruitveb

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés