Gazdálkodás

Hírek

Hírlevél

Műtrágyák iránti kereslet növekedése

2024 I–III. hónapjaiban az egy évvel korábbi azonos időszakban forgalmazott volumenhez képest 73 százalékkal több műtrágya került a gazdákhoz.

A termékkörön belül mészammon-salétromból (MAS) fogyott a legtöbb a megfigyelt időszakban, az egy évvel korábbi azonos időszakhoz mérten pedig megduplázódott a termék iránti kereslet. A tárgyidőszaki értékesítés 67 százalékát ez a termék adta.

Forrás: aki.gov.hu

Minden megfigyelt termék esetében nőtt a forgalom 2024 első három hónapjában 2023 első negyedévéhez képest, a szuperfoszfát kivételével. A MAP értékesített volumene a tízszeresére nőtt, az NPK 15-15-15-é pedig a duplája lett. Ugyanezt a két időszakot összehasonlítva az értékesítési árak a bázisidőszakhoz képest jócskán mérséklődtek (–18–54 százalékkal), a legnagyobb mértékben a MAS, az ammónium-nitrát (AN) és a Nitrosol, DAM műtrágyáké.

Amennyiben a 2024. első negyedévi értékesítési átlagárakat viszonyítjuk 2023. negyedik negyedévihez, akkor azok további 7–13 százalékos mérséklődése állapítható meg, ezzel szemben a MAP és az NPK 15-15-15 ára 10, illetve 2 százalékkal emelkedett. A 2021. év eleji árakhoz képest a tárgyidőszakban még mindig a legtöbb megfigyelt termék a háromnegyedével került többe, illetve közel kétszer annyit kellett érte fizetni, a Nitrosol, DAM-ért pedig még ezeknél is többet (2,2-szer). Az ammónium-nitrát és a karbamid iránti kereslet aránya 2023 első negyedévében 1:7 volt, amely egy évvel később 1:8-ra módosult.

agrotrend.hu / Agrárközgazdasági Intézet

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés