Hírek

Újabb elismerésben részesült a magyar gin

Eredetileg ügyvéd volt, most a szakma egyik legrangosabb nemzetközi elismerésével díjazott gint gyárt egy hazai szeszfőzde társtulajdonosa, akinek a hobbija vált a hivatásává. Tavaly bemutatott termékük idén augusztus elején aranyérmet nyert a londoni Nemzetközi Bor- és Párlatversenyen. A hagyományos összetevők mellett egy kuriózumnak számító alapanyag is kerül a díjnyertes italba, és arra is nagy hangsúlyt helyeznek, hogy a hozzávalókat hazai forrásból szerezzék be.

Másfél évvel ezelőtt dobták piacra, ám a hónap elején elnyerte a szakma legrangosabb elismerését az Első Magyar Gin Manufaktúra terméke. Az Opera Gin Budapest a Londonban 1969 óta minden évben megrendezett Nemzetközi Bor- és Párlatverseny (IWSC – International Wine & Spirit Competition) London Dry Gin kategóriában aranyérmes lett. Több mint nyolcszáz gint neveztek az idei versenyre, két kategóriában. A szigorúbb szakmai elvárásokat előíró London Dry Gin kategóriában a 224 indulóból a magyar Opera Gin a negyedik legmagasabb pontszámot szerezte: 100-ból 96-ot. Ezzel több száz éves hagyományokkal rendelkező világmárkákat és újhullámos főzdéket is maga mögé utasított. Kézműves magyar gin most először érdemelt ki ilyen magas fokozatot, rá­adásul a 96 pont a magyar induló által valaha elért legmagasabb pontszám
– mondták el a tulajdonosok.

fotó: pixabay.com

Egy díj jelentőségét gyakran úgy lehet érzékeltetni, hogy az az adott szakma Oscar-díjának számít. Az IWSC esetében azonban talán még ennél is többről van szó: miközben a világ filmiparának éves forgalma nem éri el a százmilliárd dollárt, az IWSC-n versenyző italok piaca évi 1000 milliárd dollárra rúg, és még a borokat leszámítva is eléri a 400 milliárd dollárt. Ennek a piacnak a legfontosabb nemzetközi versenye az IWSC, ahol mintegy 250 szakember bevonásával majdnem fél éven át kóstolják a benevezett italokat, hogy a hagyományosan novemberben rendezett díjátadón kiosszák az arany, ezüst, bronz, illetve köztes fokozatokat, a trófeákat, valamint az egyéb különdíjakat.

A nyertes italt előállító szeszfőzde Újpest peremén, egy ipartelepen található, ez hazánk első olyan szeszfőzdéje, amely kizárólag kézműves gint gyárt – tudtuk meg a tulajdonosoktól. Dámosy Bálint, az Első Magyar Gin Manufaktúra társtulajdonosa (képünkön) először hobbiból képezte magát a szeszes italokkal kapcsolatos szakmai és kulturális tudnivalókból.

Eredeti szakmáját tekintve ügyvéd, ám idővel új hivatásaként tekintett erre a területre, és beiratkozott az egyik legnevesebb szakiskolába, a Wine and Spirit Education Trust (WSET) diplomakurzusára. Mára a megszerezhető legmagasabb, 4-es szintű oklevéllel rendelkezik, mellyel hazánkban néhány tucat szakember büszkélkedhet. A szakember érdeklődése az elmúlt öt évben a borok mellett egyre inkább a gin felé fordult. Bejárta két kontinens legjobb kézműveseit, meglátogatta London szinte valamennyi ginfőzdéjét, de Anglia-szerte is rengeteg helyet felkeresett.

fotó: pixabay.com

És hogy honnan a név? Az Opera Gin, nem meglepő módon, a neoreneszánsz stílusú Magyar Állami Operaházról kapta a nevét. Dámosy Bálint családja több generáció óta él az Opera közvetlen szomszédságában, és az épületre néző konyhájukban kísérleteztek először. Az ikonikus dalszínházhoz való kötődés, valamint a gin ízvilágát adó tizenegy fűszer gazdagsága indokolta az alkotók tudatos döntését, hogy szakítottak a minimáldizájn alapelveivel, és nem féltek a kézműves gin műfajára egyébként is jellemző túldíszítettségtől – egy bátor döntés, ami tavaly ősszel nemzetközi Red Dot dizájndíjat is hozott az Opera Gin Budapestnek.

Az Opera Gin 2019-ben már eljutott a Vienna Gin Show-ra és a londoni Junipaloozára is. Az alapítók tudatában vannak, hogy nemcsak a saját márkájuk hírnevéért felelősek, hanem sokan a gin reneszánszának letéteményeseiként is tekintenek rájuk, hiszen az angolszász és a német piac után várható volt, hogy Magyarországon is robbanásszerűen nőni fog a gin ázsiója. Éppen ezért a modern manufaktúra egyben látogatóközpont is, ahol a múlt század húszas éveit idéző kellékek között lehet ismerkedni a gin kultúrájával.

A ginek fő alkotóeleme a boróka. A tulajdonosoknak fontos szempont volt, hogy hazai termésből, magas minőséget kínáló beszerzési forrásból származzon a borókabogyó. Saját receptúrájuk kialakításakor a klasszikus ginfűszerek mellett – angelika gyökér, korian­dermag, íriszgyökér, édesgyökér és grapefruithéj – olyan különleges fűszerekhez nyúltak, mint a citronella (vagy más néven vietnami citromfű), ánizsmag, levendula és kubebabors. – Ezeken túlmenően mindenképpen szerettünk volna egy olyan ízt is belecsempészni az Opera Ginbe, ami visszafogottan, elegánsan utal ránk, magyarokra – árulta el Dámosy Bálint. Így esett a választásuk a mákra, melynek fogyasztásában a magyarok világelsők, ugyanakkor a nemzetközi porondon – különösen gin alkotóelemeként – kuriózumnak számít.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Szakmai partner
Nyakas Farm
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés