Hírek
A terményekre vonatkozó követelmények új szabványai
Új élelmiszeripari jellegű, takarmányokra vonatkozó szabványok léptek életbe néhány hete Magyarországon.
2017. június 1-jén az MSZT/MB 604 Gabona nemzeti szabványosító műszaki bizottság szakértőinek aktív közreműködésével, többéves szakmai egyeztetést megelőzően, a következő nemzeti szabványoknak korszerűsített kiadása jelent meg:
MSZ 6180:2017 Kukorica malomipari felhasználási célra
MSZ 6342:2017 Rozs élelmezési célra
MSZ 6383:2017 Búza és durumbúza élelmezési célra
Továbbá új kiadásként a következő nemzeti szabványok jelentek meg, amelyek célja ezen élelmezési termékek piacra jutásának segítése:
MSZ 6193:2017 Tönkölybúza élelmezési célra
MSZ 6252:2017 Tritikálé élelmezési célra
MSZ 6273:2017 Cirok élelmezési célra
fotó:Pixabay
Magyar Szabványügyi Testület honlapján azt írja, hogy: a szabványkidolgozások során figyelembe kellett vennünk az európai szabályozás és az érvényes magyar szabványok követelményeit, melyek a következők:
-
a Bizottság 742/2010/EU rendelete (2010. augusztus 17.) az 1234/2007/EK tanácsi rendeletnek a mezőgazdasági termékek állami intervenció keretében történő felvásárlása és értékesítése tekintetében történő végrehajtására vonatkozó részletes szabályok megállapításáról szóló 1272/2009/EU rendelet módosításáról;
-
MSZ EN 15587:2008+A1:2014 Gabona és gabonatermékek. Az idegenanyag-tartalom meghatározása búzában (Triticum aestivum L.), durumbúzában (Triticum durum Desf.), rozsban (Secale cereale L.) és takarmányárpában (Hordeum vulgare L.);
-
MSZ EN 16378:2013 Gabonafélék. A szennyezőanyag-tartalom meghatározása kukoricában (Zea mays, L.) és cirokban (Sorghum bicolor, L.).
Fontos tudni, hogy a régi tisztaságvizsgálati szabványt (MSZ 6367-2:2001 Élelmezési, takarmányozási, ipari magvak és hántolt termények vizsgálata. Tisztaságmeghatározás) és az egyéb gabonavizsgálati módszereket új európai szabványok és módszerek váltották fel.
A szabványok az élelmiszerlánc szereplői közül főként a termelőknek, a kereskedőknek, a malomiparnak és a hatóságoknak nyújtanak segítséget, mivel az élelmezési gabonafélék és álgabonafélék minimális minőségi követelményeit tartalmazzák. A Magyar Élelmiszerkönyv 2-201 számú, Malomipari termékek című irányelvének új kiadása is ezen nemzeti szabványokra fog hivatkozni.
agrotrend.hu / Magyar Szabványügyi Testület