Hírek

Tömeges méhpusztuláshoz kapcsolódó NÉBIH adatszolgáltatás

A hetekben nagy számban kaptak a gazdálkodók levelet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól, amelyben adatszolgáltatásra kötelezik őket.

Létrehozva:

|

A NÉBIH, mint országos hatáskörű élelmiszerlánc felügyeleti szerv a 2018. év nyarán tapasztalt nagyarányú méhpusztulások okainak felderítése érdekében hatósági ellenőrzést folytat az érintett méhészetek 3 km-es röpkörzetében található, a kérdéses időszakban méheket vonzó kultúrákat termelők növényvédelmi tevékenységét illetően. Az adatszolgáltatást a NÉBIH elektronikus felületén keresztül kell teljesíteni, saját vagy meghatalmazott személy ügyfélkapun történő bejelentkezését követően. A gazdasági társaságok esetében meghatalmazott személy szükséges az adatszolgáltatáshoz.


fotó:pixabay

Az adatszolgáltatással érintett területek a belépést követően ismerhetők meg. A jelentési kötelezettség kiterjed a felhasznált csávázószerekre, lombtrágyákra és növényvédőszerekre. A válaszadásra a kézbesítést követően 8 munkanap áll rendelkezésre. Kiegészítve azzal, hogy meghatalmazott esetén az új meghatalmazás aktiválásától indul a határidő.

Aki a kötelezettségének nem tesz eleget, az ellenőrzés akadályozása miatt
10.000 Ft-tól 1.000.000 Ft-ig terjedő eljárási bírsággal sújtható.

Mindenki vegye komolyan a jelentési kötelezettségét és annak teljesítéséhez keresse meg növényvédelmi szakirányítóját, falugazdászát vagy szaktanácsadóját.

agrotrend.hu / Balázsik Zsófia agrár-szaktanácsadó

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook