Hírek

Folytatódott a NAK „Tanuljunk együtt!” sorozat

A fogyasztói igényekre szabott termékek előállításával ismerkedtek az érdeklődők, zöldség- és gyümölcsfeldolgozás témában

Létrehozva:

|

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatósága a „Tanuljunk együtt!” sorozat keretében zöldség- és gyümölcsfeldolgozás témában szervezett gyakorlati napokat a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karának Konzervtechnológiai Tanszékén. A kamara által finanszírozott program 2019. április 12-13-án zajlott le, ahol a kezdő csoport tagjai ismerkedhettek meg az első modul programjaival.


fotó: nak.hu

Az első nap az elméleti ismeretek áttekintésével telt. A résztvevők többek között hallhattak a gyümölcs- és zöldségtartósítás alapjairól, lehetőségeiről, részletesen áttekinthették a jellemző romlási folyamatokat és az alapanyagok, késztermékek mikrobáit. Az előadók ismertették a mikroorganizmusok elszaporodásának feltételeit, a mikrobiológiai eredetű minőségváltozások (romlás) következményeit és a romlási folyamatokat gátló eljárásokat.

A résztvevők megismerhették a kisüzemi gyümölcs- és zöldségfeldolgozás gépeit, berendezéseit és olyan egyszerű laboratóriumi eszközöket, amelyek segíthetik a mindennapi munkájukat.

Ezt követően az oktatók ismertették az adalékanyagok és kiváltásuk lehetőségeit. Bemutatták a használható színezékeket, édesítőanyagokat, állománykialakítókat és tartósítószereket, valamint részletesen elmondták ezek felhasználási lehetőségeit.

A résztvevők számos anyagról hallhattak érdekességeket az előadás során, amiket másnap a gyakorlatban ki is próbálhattak.

Különféle termékek (lekvárfélék, befőttek) előállítási praktikáit sajátíthatták el és alternatív anyagokat (pl. inulin) próbálhattak ki a gyakorlat során. Két csoportban zajlottak a gyakorlati programok, melyek során hasznos ismereteket szerezhettek a termékfejlesztéseikhez.

Megfigyelhették a hőkezelés folyamatát a híg, a sűrű és a darabos termék esetében, valamint a lekvárfélék előállítása közben kipróbálhatták a különféle édesítőszereket, színezékeket és állománykialakítókat is. Azt is gyakorolták a résztvevők, hogy hogyan kell kiszámolni az egyes cukorhelyettesítő anyagok termékbe szükséges mennyiségét az édesítőerejük alapján.

A kétnapos rendezvényen 24 fő kamarai tag vett részt, akik döntően már foglalkoznak élelmiszer-előállítással.

Számukra a már meglévő ismeretek bővítése miatt volt hasznos a program. Az interaktív rendezvény során a résztvevőknek lehetősége nyílt a témákkal kapcsolatban kérdéseket feltenni, valamint az eddigi gyakorlati tapasztalataikat megvitatni. A résztvevői visszajelzések alapján mind az elméleti, mind a gyakorlati programok rendkívül hasznosnak bizonyultak.

agrotrend.hu / NAK

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook